Økt helseangst under pandemien
Nordmenns bekymring for egen helse har økt sterkt etter koronautbruddet. Det går fram av en undersøkelse Norstat har utført for Frende Forsikring.
– For de fleste av oss er frykten sunn og en forutsetning for å holde tilstrekkelig smittevern, men for andre går det altfor langt. Redselen blir en større belastning enn pandemien, sier rådgivende lege Helge Skjerven i Frende Forsikring i en pressemelding.
Bekymring varierer
Bekymringen for egen helse har økt mer blant kvinner enn blant menn og den har økt mest blant dem som er over 60 år.
– På bakgrunn av informasjon fra regjering og helsemyndigheter, og ikke minst massiv mediedekning fra inn- og utland, er det ikke rart folk blir bekymra. Eldre mennesker og andre risikogrupper har jo en viss grunn til å bekymre seg, sier Skjerven.
Bekymringen varierer i ulike deler av landet.
I Nordland, Vestfold og Telemark er helseangsten høyest. Der sier 52 prosent at de er mer bekymret nå enn før pandemien.
Minst bekymret er folk vest i landet. Andelen som er mer bekymret for egen helse nå enn før pandemien er 30 prosent i Rogaland, 31 prosent i Vestland og 33 prosent i Møre og Romsdal.
I andre fylker er andelen med økt bekymring slik: Innlandet (49 prosent), Oslo (47 prosent), Trøndelag: 46 prosent, Troms og Finnmark (44 prosent), Viken (44 prosent) og Agder (43 prosent).
Slik håndterer du frykten
Helge Skjerven gir følgende råd for å få bukt med helseangsten.
– Først og fremst må du stole på at myndighetene har det beste beslutningsgrunnlaget og etterleve smittevernrådene som best du kan. Deretter må du prøve å ikke la frykten styre livet ditt. Ikke gi tid til problemstillinger som du uansett ikke kan styre, sier han.
– Det er lys i tunnelen, vi må bare holde ut litt lenger. Smittespredningen svinger, men vaksinasjonsdekningen går bare oppover. Ta vare på hverandre og ta hensyn, sier Skjerven.