LUFTVEISLIDELSER: Koronaapandemien førte til en vesentlig vekst i fravær for diagnoser knyttet til luftveislidelser i fjor.

Foto

Paul Bradbury/iStock

 

Økning i fravær med luftveislidelser i fjor

Publisert: 4. mars 2021 kl 08.39
Oppdatert: 4. mars 2021 kl 09.03

Sykefraværet i 4. kvartal 2020 var på 6,1 prosent, viser sesongjusterte tall. Det er en nedgang på 2,5 prosent fra 3. kvartal, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og Nav.

Det sesongjusterte legemeldte sykefraværet var på 5,3 prosent i fjerde kvartal i fjor og det egenmeldte 0,8 prosent. Det legemeldte sykefraværet var dermed uendret fra forrige kvartal, mens det egenmeldte fraværet falt vesentlig, med en nedgang på 15,6 prosent.

Det totale sykefraværet er 4,6 prosent for menn, en nedgang på 3,4 prosent. For kvinner er det totale fraværet 7,8 prosent for kvinner, en nedgang på 1,9 prosent.

Det legemeldte sykefraværet økte svakt for kvinner (+ 0,7 prosent) mens det gikk litt ned for menn (- 1,2 prosent).

Stabilt fravær

For å kunne sammenligne sykefraværet med forutgående kvartaler, blir det vanligvis justert for sesongvariasjoner. For å få et tydeligere bilde av koronapandemiens påvirkning på sykefraværet, er det ikke justert for influensa- eller koronadiagnoser.

– Det sesongjusterte legemeldte fraværet er stabilt sammenlignet med forrige kvartal, men hvis vi sammenligner hele 2020 med 2019, er det er fortsatt høyere enn før koronapandemien. Det egenmeldte sykefraværet økte kraftig i tredje kvartal, men er nå tilbake til det som er normalen, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Saken fortsetter under annonsen

Økning i legemeldt fravær i fjor

Ser man bare på det legemeldte fraværet, var det en økning for både kvinner og menn i fjor, men økningen var størst for kvinner.

Sykefraværet økte med 4,4 prosent for kvinner og 4,1 prosent for menn fra 4. kvartal 2019 til samme kvartal i fjor.

Kvinner har et vesentlig høyere sykefravær enn menn. I 4. kvartal 2020 er sykefraværet 7,2 prosent for kvinner og 4,1 prosent for menn.

Sykdommer i luftveiene økte mest

Som følge av koronapandemien har sykdommer i luftveiene hatt størst økning i antall tapte dagsverk (+ 33,4 prosent). Luftveissykdommer utgjør 7,8 prosent av sykefraværet i 4. kvartal 2020, mens dette var 6,1 prosent for ett år siden.

Helse- og sosialtjenester har det høyeste sykefraværet totalt, med 8,3 prosent, og tapte dagsverk grunnet sykdommer i luftveiene har økt med 46,5 prosent for ansatte i denne næringen.

Saken fortsetter under annonsen

Helse- og sosialtjenester er også den næringen med flest tapte dagsverk, med nærmere 2,5 millioner tapte dagsverk i 4. kvartal 2020.

– Hos ansatte i helsetjenesten er det ekstra lav terskel for å holde seg hjemme ved luftveissymptomer, noe som kan ha bidratt til en økning i sykefraværet i denne næringen under koronapandemien. Pandemien har medført et økt press på helsevesenet, og det har vært en økning også i psykiske lidelser og muskel- og skjelettlidelser for ansatte i denne næringen, sier Holte.

Flere med psykiske lidelser innen undervisning

Innen undervisning har tapte dagsverk grunnet psykiske lidelser økt med 12,9 prosent.

– Pandemien har ført til uforutsigbarhet i skolehverdagen med nye krav til smittevern og digital undervisning. Dette kan ha medført ekstra belastning for ansatte i skole- og utdanningsinstitusjonene, sier Holte.

Sterk økning i flere bransjer

Det legemeldte sykefraværet har økt betydelig i bergverksdrift og utvinning (+ 11,0 prosent), undervisning (+ 7,5 prosent) og helse og sosialtjenester (+ 7,2 prosent). I tillegg økte sykefraværet i private tjenester (+ 7,1 prosent) og transport og lagring (+ 6 prosent).

Saken fortsetter under annonsen

Næringer som i liten grad har blitt påvirket av koronapandemien og som har hatt en nedgang i sykefraværet, er finansiering- og forsikringsvirksomhet (- 12,7 %), informasjon og kommunikasjon (- 8,5 %), offentlig administrasjon (- 4,5 %), faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting (- 1,8 %) og elektrisitet, vann og renovasjon (- 1,7 %). Dette er næringer som i stor grad er åpne for å ha hjemmekontor, og behovet for sykmelding ved lette luftveissymptomer er dermed mindre enn i næringer som i større grad krever fysisk oppmøte.

Størst økning i Troms og Finnmark

Sykefraværet økte i alle fylker. Troms og Finnmark har hatt den største økningen, etterfulgt av Rogaland, Nordland og Vestland. Nordland har det høyeste sykefraværet, med 6,6 prosent, etterfulgt av Troms og Finnmark, med 6,4 prosent.

Pandemiens betydning for sykefraværet i 2020

Det gjennomsnittlige legemeldte sykefraværet for hele 2020 er 5,3 prosent. Dette er en økning på 6,8 prosent sammenlignet med årsgjennomsnittet for 2019.

Pandemien og smitteverntiltakene førte til en vesentlig vekst for diagnoser knyttet til luftveislidelser. Dette så man tydelig allerede fra 1. kvartal 2020. I hele 2020 utgjorde alt sykefravær knyttet til luftveislidelser og karantene 9,9 prosent av alle de tapte dagsverkene.

Sykefraværet knyttet til diagnoser som er vanlige å bruke ved karantene var høyest i 1. kvartal 2020, og vesentlig lavere i 2. og 3. kvartal, for så å øke igjen i 4. kvartal.

Saken fortsetter under annonsen