Illustrasjonsfoto.

Foto

Tzido/iStock

Studie

Langt til mål i pakkeforløp for psykisk helse og rus

Publisert: 5. mars 2021 kl 09.38
Oppdatert: 5. mars 2021 kl 09.38

Ifølge studien får pasientene verken reell innflytelse over eget behandlingsopplegg eller informasjon om forløpet. De må også selv koordinere de ulike tjenestene som er involvert.

– De færreste visste at de hadde en behandlingsplan, og nesten ingen hadde sett den. Det er ingen som har følelsen av at de er med på å lage en slik plan. Men når vi spør om det hadde vært hensiktsmessig, svarer så godt som alle at de ønsker medvirkning og å ha mål å jobbe mot, sier prosjektkoordinator Juni Raak Høiseth i Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling (KBT).

Svært få av brukerne kunne vise til at det ble gjort systematisk evaluering av behandlingen underveis. Mange brukere var også skeptiske til å gi tilbakemeldinger.

Nesten ingen av pasientene i studien hadde hørt om eller visste om at de var i et pakkeforløp.

Ordningen med pakkeforløp for pasienter innen rus og psykisk helse ble innført i 2019. Målet var å gi pasienter et mer helhetlig og forutsigbart opplegg og at man skulle unngå unødvendig ventetid. Pasientene skulle også få mer innflytelse på behandlingen.

Pakkeforløpet beskriver hva som skal skje i behandlingen og gir anbefaling om hvor lang tid det maksimalt skal gå mellom de ulike hendelsene.

Saken fortsetter under annonsen