MINDRE FRAVÆR: Danske læreres sykefravær har falt kraftig etter korona-nedstengning.

Foto

Miljko/iStock

Danmark

Læreres sykefravær falt kraftig etter nedstengning

Publisert: 28. april 2021 kl 08.42
Oppdatert: 28. april 2021 kl 08.42

Danske folkeskolelæreres sykefravær var på 1,2 prosent i januar 2020. I januar i år var fraværet redusert til 0,6 prosent, altså en halvering, skriver fagbladet Folkeskolen.dk.

Det er flere gode grunner til at fraværet har gått ned, ifølge Thomas Andreasen, som er formann for Danmarks Lærerforenings organisasjons- og arbeidsmiljøutvalg.

– Svært mange har jo ikke vært fysisk på arbeid, så det begrenser all mulig smitte. Vi har hatt lærere på jobb på spesialskolene og også lærere som ivaretok nødundervisning, men de fleste har jobbet hjemmefra i januar, da det var mye nedstengning. Det er en vesentlig årsak til at tallet har gått ned, sier Andreasen til Folkeskolen.dk.

Han peker også på at de som har vært på arbeid, skulle holde avstand og sprite, og at rengjøringen mange steder var intensivert.

– Det virker på korona, men det har også virket på alt mulig annet man kan bli smittet av, påpeker han.

Venter etterslep

I Danmark var januar en måned der vanlige folkeskolen i utgangspunktet var stengt. Først i februar åpnet skolene for de minste, og senere ble skoler for større elever gjenåpnet i utvalgte deler av landet.

Saken fortsetter under annonsen

Tall for lærernes sykefravær i februar foreligger ikke, men Thomas Andreasen venter at konsekvensene av korona og de mange omstillingene i skolen det siste året vil gi utslag på fraværet.

– Den krisen som covid-19 er, betyr ofte at man holder ut og henger i. Det kjenner man fra mange andre sammenhenger. Når man så på et tidspunkt kommer til en ferie, eller livet blir normalt igjen, så er det et etterslep, og så blir man syk fordi presset har vært så stort, sier han tilFolkeskolen.dk.