ULIKE ÅRSAKER: Svært mye stressforskning fokuserer på arbeidsmiljøet, men sykdom er en viktigere årsak til stress, ifølge dansk undersøkelse.

Foto

gpointstudio/iStock

Undersøkelse

Jobben er ikke viktigste årsak til stress

Publisert: 11. mai 2021 kl 09.05
Oppdatert: 11. mai 2021 kl 09.10

Det er ikke høyt arbeidspress på jobben, men sykdom som er den viktigste årsaken til stress, ifølge undersøkelsen, som er omtalt i Kristeligt Dagblad og referert til på nettstedet A4 Arbejdsmiljø.

Funnene gjelder både for menn og kvinner, for unge og eldre og for akademikerne og ufaglærte.

Undersøkelsen er en av de største undersøkelser som er gjort i Danmark på årsaker til stress, og er gjennomført blant 32.000 innbyggere i Region Midtjylland i Danmark. Den avdekker nivået av stress etter ti vitenskapelig anerkjente spørsmål som måler folks selvopplevde stressnivå.

Flere opplever stress

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed i Danmark har antallet stressrammede dansker vokst de siste tiårene. De nyeste tallene, fra 2017, viste at 29 prosent av kvinnene og 21 prosent av mennene ofte følte seg stresset.

– I befolkningen som helhet er sykdom den viktigste kilden til opplevelse av stress, og deretter følger mangel på sosial støtte, sier seniorforsker Finn Breinholt Larsen fra forsknings- og konsulentselskapet Defactum i Region Midtjylland.

– Måler vi isolert blant dem som er i arbeid, er jobben den viktigste faktoren, men sykdom spiller også en stor rolle for den gruppen, sier Larsen.

Saken fortsetter under annonsen

Han mener den nye undersøkelsen er viktig for å få en mer nyansert forståelse av årsaken til stress.

– Stress er ikke en sykdom, men en tilstand som kan utløse sykdom. Svært mye stressforskning fokuserer på arbeidsmiljøet. Det er viktig med innsats mot stress på jobben, men hvis vi vil stress til livs, krever det også en bredere forståelse av årsakene, sier Larsen.