POSITIVE: Et flertall i befolkningen vil ha et vaksinepass som gir fordeler. Skepsisen til et slikt vaksinepass er størst blant unge og blant folk i Nord-Norge.

Foto

Stian Lysberg Solum / NTB

 

Flertallet sier ja koronasertifikat med fordeler

Publisert: 6. mai 2021 kl 08.35
Oppdatert: 6. mai 2021 kl 08.40

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 3.269 nordmenn om de synes at de fullvaksinerte bør få et vaksinepass eller koronasertifikat med fordeler, slik som å reise karantenefritt, gå på kino, sportsarrangement eller utesteder.

Seks av ti nordmenn at de fullvaksinerte bør få et vaksinepass eller koronasertifikat med slike fordeler. En av fire sier nei til dette, mens resten svarer vet ikke.

Svarfordelingen er om omtrent identisk med april.

– Fortsatt er mye uklart rundt hva dette faktisk vil bety, men folk flest stiller seg positive, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion i en presentasjon av undersøkelsen.

Unge er mest skeptiske

I ulike deler av befolkningen er det gjennomgående flere som sier ja enn nei til koronasertifikat. Det gjelder uansett alder, landsdeler, kjønn, utdanning, innvandrerbakgrunn eller jobbsituasjon.

De under 40 år og befolkningen i Nord-Norge har høyest andel som sier nei til å innføre koronasertifikat med fordeler. I disse gruppene er det om lag en av tre som sier nei.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er flere prinsipielle utfordringer med et slikt sertifikat, men i alle deler av befolkningen er grunnholdningen positiv. Ordningen kan gjøre det lettere å åpne opp og gir også en ekstra grunn til å ta vaksine, sier Clausen.

Regjeringen jobber med koronasertifikat

I går holdt regjeringen en pressekonferanse som blant annet presenterte planene for et koronasertifikat for arrangementer og utenlandsreiser.

En forenklet førsteversjon er klar, men siste versjon skal være ferdig tidlig i juni, i forkant av EUs løsning. En lovendring er sendt på høring.

De aller fleste vil ta vaksine

Nesten ni av ti nordmenn (87 prosent) sier nå at de vil ta vaksine. Andelen har vist økende trend i flere uker. De fleste av dem som ikke sier ja, er usikre. Få sier nei.

Norsk koronamonitor har også spurt foreldre om de er villig til å vaksinere sine barn, dersom en koronavaksine blir godkjent for barn. Syv av ti foreldre med barn under 18 år sier ja til dette.

Saken fortsetter under annonsen

Tillit til tempoet på vaksineringen i Norge har vært fallende i år, men økte for første gang i april og fortsetter inn i mai. Nesten fire av ti tillit til dette, og det er nesten er en dobling fra mars.