NEDGANG: Tallet på legekonsultasjoner gikk ned for de minste barna i fjor.

Foto

FatCamera/iStock

Færre små barn og ungdom til fastlege i 2020

Publisert: 8. juni 2021 kl 08.42
Oppdatert: 8. juni 2021 kl 08.42

Samlet var det 15,5 millioner konsultasjoner med fastlege i 2020. Det er en økning på drøyt fem prosent fra året før, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Gjennomsnittlig hadde hver innbygger 2,8 konsultasjoner med fastlege i fjor, mot 2,7 i 2019.

Det ble også flere konsultasjoner utenom ordinær arbeidstid i løpet av fjoråret. Tallet på slike konsultasjoner ble fordoblet fra første til fjerde kvartal i 2020.

Konsultasjonene som skyldtes antatt eller påvist covid-19, utgjorde om lag halvparten av veksten i konsultasjoner med fastleger fra 2019.

Færre små barn og unge

Alderssammensetningen på pasientene hos fastlegen ble vesentlig endret i fjor. Det var en økning blant voksne og en kraftig nedgang blant de aller yngste barna og blant ungdom i videregående skole.

For aldersgruppen 0-5 år gikk antallet konsultasjoner ned med 13 prosent, mens nedgangen var 17 prosent blant ungdom i alderen 16-19 år.

Saken fortsetter under annonsen

For voksne mellom 20 og 66 år og for grunnskolebarn i alderen 6-15 år var det derimot oppgang i det gjennomsnittlige antall konsultasjoner i 2020. Økningen var størst blant dem mellom 20 og 50 år.

Når det gjelder ungdom, har den sterke nedgangen trolig sammenheng med endring av regelverk ved fravær i videregående skole. Det tidligere kravet til dokumentasjon ved sykdom ble fjernet i deler av 2020, påpeker SSB.

Smittevern og nedstenging

Samtidig har tiltak for smittevern, nedstenging av barnehager og skoler, hjemmearbeid og færre kontakter sannsynligvis ført til færre ordinære luftveisinfeksjoner, både blant de yngste og i andre aldersgrupper, mener SSB.

De yngste barna skiller seg ut ved å ha færre helseplager enn den voksne befolkningen. Og fordi de ofte får sterke symptomer ved luftveisinfeksjoner, utgjør disse konsultasjonene en større andel enn i andre aldersgrupper.

Mange videokonsultasjoner

Koronapandemien og smittevernhensyn førte til store endringer i kontakten mellom fastlegene og deres pasienter i fjor. Så mye som hver fjerde konsultasjon foregikk via video eller telefon i 2020. Det er en kraftig økning fra tidligere år., forteller SSB.

Saken fortsetter under annonsen

Før 2020 hadde antall videokonsultasjoner økt fra noen ganske få det første året de ble registrert (i 2013), til å utgjøre tre prosent av konsultasjonene i 2019.