Disse yrkene har høyest risiko for alvorlig koronasykdom
Noen yrkesgrupper har langt større sannsynlighet enn andre for å bli alvorlig koronasyke. Det går fram av en svensk studie av sykehusinnleggelser med covid-19 i 2020. Bak studien står Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM).n/
– Risikoen er størst hvis man arbeider nær andre mennesker og ofte er utsatt for andres sykdommer og infeksjoner. Disse sammenhengene fant man både i den første tiden av pandemien og da oppfølgingen ble avsluttet på senhøsten og gjelder for både menn og kvinner og ulike aldersgrupper, sier Maria Albin. Hun er professor i arbeids- og miljømedisin og en av forskerne bak studien.
Forskerne mener det er verdt å merke seg at de studerte risikofaktorene synes å ha hatt like stor betydning i fjor høst som i den første tiden etter koronautbruddet. Det viser tydelig at innsatsen for å beskytte ansatte i risikofylte yrker fortsatt ikke var tilstrekkelige på høsten, slår de fast.
Ansatte i helsesektoren er utsatt
Studien ser på risikoen for alvorlig koronasykdom i ulike yrkesgrupper sammenlignet med alle yrkesaktive i Stockholm fylke. Funnene viser at ansatte i helsesektoren er særlig risikoutsatt.
Risikoen for sykehusinnleggelse er fordoblet for blant annet leger, sykepleiere, arbeidsterapeuter og naprapater. Risikoøkningen er noe lavere for hjelpepleiere.
Også enkelte andre yrkesgrupper der man jobber nær andre mennesker, har omtrent fordoblet risiko for sykehusinnleggelse. Det gjelder blant annet kjørelærere, prester i ulike frikirkemenigheter, fritidsledere og idrettsutøvere.
For ansatte i transportsektoren, som inkluderer drosjesjåfører, fant man en 30 prosent forhøyd risiko for sykehusinnleggelse.
Studien fant ingen økt risiko for ansatte i yrkessektorene barnehage og skole, restaurant, butikk og rengjøring.
Den svenske studien inkluderer om lag 3.000 mennesker som var innlagt på sykehus med covid-19 fra 1. mars til 30. november 2020. I analysen er det tatt hensyn til alder og kjønn, røyking og ulike sosioøkonomiske faktorer.