VIL SYNLIGGJØRE TILBUDENE: Mange har kanskje ikke vært i kontakt med psykisk helsetjenestene tidligere, og vet ikke hva som finnes. Ved å markedsføre seg i lokalsamfunnet, mediene og sosiale medier kan tjenestene være med på å sørge for at flere får hjelp, sier rådgiver i Napha.

Foto

ajijchan/iStockphoto

Napha

Vil synliggjøre tilbud til koronapermitterte

Publisert: 25. september 2020 kl 12.05
Oppdatert: 25. september 2020 kl 12.14

Forrige uke skrev TV2 om en stor andel unge som rapporterer å ha dårlig psykisk helse fordi de fremdeles er permitterte fra jobb som følge av korona.

TV2 har spurt 1700 personer som i april hadde mistet jobben, blitt permittert eller hatt et kraftig inntektsfall på grunn av korona, om hvordan det går med dem i dag.

Én av tre av disse er fortsatt ikke tilbake i jobb. På spørsmål om hvordan det sto til med deres psykiske helse, svarte 12 prosent i denne gruppen at det gikk dårlig eller svært dårlig i april. I september har dette tallet steget til 20 prosent.

– Vi vet at mange som sliter psykisk, kan oppleve bedring når de kommer seg ut i arbeid. Da er det heller ikke uventet at vi ser den motsatte effekten nå, når mange har mistet tilknytningen til arbeidslivet, sier faglig rådgiver i Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid, Napha, Kjetil Orrem til Napha.no.

Viktigheten av tilbud

Orrem understreker viktigheten av tilbud til denne gruppen.

– Lavterskeltilbud som Rask psykisk helsehjelp, andre samtaletilbud, eller kurs i depresjons- og belastningsmestring kan være viktige verktøy for selvhjelp hos mange som nå opplever psykiske problemer etter å ha mistet jobben helt eller delvis, mener han.

Saken fortsetter under annonsen

Han tror synlige tilbud vil bli viktig for å kunne fange opp alle.

– Mange har kanskje ikke vært i kontakt med psykisk helsetjenestene tidligere, og vet ikke hva som finnes. Ved å markedsføre seg i lokalsamfunnet, mediene og sosiale medier kan tjenestene være med på å sørge for at flere får hjelp. Mye av hensikten med kommunale lavterskeltilbud er at folk skal få hjelp tidlig, at man ikke skal behøve å vente til symptomene er så alvorlige at man trenger tett oppfølging fra lege og spesialisthelsetjeneste, sier han.

Mange permitterte

Forrige uke skrev Velferd.no at det var registrert 216 400 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav ved utgangen av august. Det utgjør 7,6 prosent av arbeidsstyrken. 122 200 personer var registrert som helt ledige, noe som utgjør 4,3 prosent av arbeidsstyrken. 37 000 av de helt ledige er permitterte, mens det samme gjelder for 52 800 av de delvis ledige. De permitterte utgjør til sammen 3,2 prosent av arbeidsstyrken.

Orrem sier at Nav-tallene som viser hvor mange som er permitterte i forbindelse med korona, sannsynligvis innebærer at flere må ha hjelp fremover. 

– Det er rimelig å anta at mange av dem vil ha behov for psykisk helsetjenester, når de har opplevd å miste inntekt og tilhørighet, sier Orrem.