ISOLASJON: Å være i isolasjon har vært en stor belastning for mange unge funksjonshemmede i koronatiden.

Foto

KariHoglund/iStock

Unge funksjonshemmede har mistet rettigheter i koronatiden

Publisert: 17. november 2020 kl 13.51
Oppdatert: 17. november 2020 kl 13.53

Koronatiltakene har ført til at mange unge funksjonshemmede har mistet rettighetene sine. Det har fått dramatiske konsekvenser for den enkelte, ifølge en spørreundersøkelse organisasjonen Unge funksjonshemmede har gjennomført i samarbeid med Likestillings- og diskrimineringsombudet. (LDO).

I alt 474 unge med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom i alderen 12–35 år har svart på undersøkelsen, som ble gjennomført i sommer.

Har mistet tilbud

Svært mange forteller at de har opplevd en forverring i sin psykiske og fysiske helse etter at koronatiltakene ble innført. Det henger blant annet sammen med at mange har mistet grunnleggende helsetjenester som fysioterapi, psykolog, fastlege og spesialisthelsetjenester, særlig i nedstengingen våren 2020, påpeker Unge funksjonshemmede i en presentasjon av undersøkelsen.

På skolefeltet viser undersøkelsen at omtrent halvparten av dem som mottar spesialundervisning, ikke har fått oppfylt vedtaket sitt. Mange har heller ikke fått fullført fag eller eksamen på lik linje med sine medelever.

Vi har fått inn utrolig mange hjerteskjærende personlige historier som det er vanskelig å ikke bli berørt av.

Vanskeligere på arbeidsmarkedet

Saken fortsetter under annonsen

Koronasituasjonen har også hatt negative konsekvenser på deltakelsen i arbeidslivet.

Mange forteller at det har blitt vanskeligere å komme inn på arbeidsmarkedet enn før. Og flere av dem som er i arbeidslivet, opplever det som mer krevende å stå i jobb enn tidligere. Det henger blant annet sammen med dårligere tilrettelegging og mindre oppfølging fra arbeidsgiver.

Å være i isolasjon har også vært en stor belastning for mange unge funksjonshemmede.

Én av fire forteller at selv da samfunnet begynte å åpne opp tidligere i år, kunne de ikke delta i samfunnet på lik linje med andre. Mange er selv i en risikogruppe, og må isolere seg for å unngå å bli smittet, selv om tjenester og aktiviteter kommer tilbake.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto

ALVORLIG: – Mange har mistet helt grunnleggende rettigheter over natten, inkludert helsetjenester, spesialundervisning og tilrettelegging, forteller generalsekretær Leif-Ove Hansen i Unge funksjonshemmede. (Foto: Arne Kongsnes)

– Alvorlige funn

Saken fortsetter under annonsen

Generalsekretær Leif-Ove Hansen i Unge funksjonshemmede er bekymret over funnene i undersøkelsen.

– Dette er svært alvorlige funn. Mange har mistet helt grunnleggende rettigheter over natten, inkludert helsetjenester, spesialundervisning og tilrettelegging. Vi har fått inn utrolig mange hjerteskjærende personlige historier som det er vanskelig å ikke bli berørt av, sier Hansen.

Noen positive effekter

Selv om koronasituasjonen har hatt store negative konsekvenser, forteller flere av deltakerne i undersøkelsen at koronapandemien også har hatt noen positive konsekvenser.

Hjemmeskole og hjemmekontor har gitt mange mer fleksibilitet enn tidligere, fordi de selv kan tilpasse egen arbeidshverdag, ta pauser når de trenger det, og unngå transport.

Flere av respondentene opplever også det som positivt at bevisstheten om bruk av digitale verktøy er større i samfunnet.

– Den siste tiden har lært oss at det er fullt mulig å delta på ulike måter uten å alltid være fysisk til stede på arbeidsplassen. Samtidig må vi unngå at hjemmekontor blir en hvilepute for la være å tilrettelegge på arbeidsplasser og skoler når pandemien er over, sier Hansen.

Saken fortsetter under annonsen