LANG VENTETID: Ventetiden på å få psykiske helsehjelp varierer mye i ulike deler av landet.

Foto

martin-dm/iStock

Barneombudet

Uholdbar ventetid på psykisk helsehjelp til barn og unge

Publisert: 13. oktober 2020 kl 08.41
Oppdatert: 13. oktober 2020 kl 08.41

Psykiske plager og lidelser hos barn og unge er en av de største helseutfordringene vi har i Norge i dag, fastslår Barneombudet.

I rapporten «Jeg skulle hatt BUP i koffert» har ombudet undersøkt om barn og unge får god og tilpasset hjelp fra spesialisthelsetjenesten, hva barn og unge selv sier og hva foreldre, ledere og behandlere i barne- og ungdomspsykiatrien ser på som hovedutfordringer i dagens psykiske helsevern for barn og unge.

Stor variasjon i ventetid

Rapporten viser at tilbudet om psykisk helsehjelp er ikke er likt i hele landet.

Det varierer sterkt hvor godt Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk (BUP) undersøker barnets behov, forteller NRK i en omtale av rapporten.

Ventetiden fra henvisning til helsehjelpen har startet i BUP varierer fra i gjennomsnitt 33 dager i Helse Vest, til 52 dager i Helse Midt-Norge.

– Dette er barn som er i en veldig vanskelig livssituasjon som ofte ikke klarer å gå på skolen, eller ikke fungerer i hverdagen. At man da må vente i over 50 dager på å få hjelp er helt uholdbart, sier barneombud Inga Bejer Engh til NRK.

Saken fortsetter under annonsen

– Mange unge melder til oss at ventetiden er noe av det verste, og at de opplever at de blir verre mens de venter, sier hun.

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke i Helse- og omsorgsdepartementet (H) er enig i at tilbudet til barn og unge ikke er godt nok.

– Dagens psykiske helsevern er ikke rigget godt nok for å oppfylle barns rett til helsehjelp. Det er fortsatt et behov for å styrke dette området. Vi vil jobbe videre med tiltakene vi allerede er i gang med, sier hun til NRK.