MER Å GJØRE: Helsearbeidere er blant dem som har opplevd økt arbeidspress etter koronautbruddet.

Foto

Juanmonino/iStock

Travlere på jobben under koronakrisen

Publisert: 26. oktober 2020 kl 09.44
Oppdatert: 27. oktober 2020 kl 10.08

Mange danske arbeidstakere har opplevd økt arbeidspress har økt etter koronautbruddet i mars. Bare et lite mindretall har erfart at arbeidspresset har blitt mindre, viser en spørreundersøkelse som er gjort for det danske nettstedet A4 Arbejdsliv.

I undersøkelsen, som er gjennomført blant et representativt utvalg av den danske befolkningen, svarer 36 prosent at de har fått det travlere på jobben etter at koronakrisen rammet Danmark.

Bare 14 prosent svarer at de har fått det mindre travelt.

Ikke overraskende

Funnene i undersøkelsen er ikke overraskende, mener Thomas Bredgaard, som er arbeidsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet.

– Samlet sett har vi hatt det mer travelt under krisen. Nesten alle fag og bransjer har skullet forholde seg til krisen ved å unngå smittespredning og har skullet innrette arbeidet på en ny måte med virtuelle møter og så videre. Det gir alt sammen økt travelhet, sier han til A4 Arbejdsliv.

Han peker på at retningslinjene virksomheter skal forholde seg til, er endret flere ganger etter at det meste av Danmark ble stengt ned i mars.

Saken fortsetter under annonsen

– Det har kommet nye retningslinjer fra myndighetene som man skal forholde seg til ikke bare én gang, men flere ganger, og det har man skullet omstille seg til, sier Bredgaard.

Forskjell mellom yrkesgrupper

Arbeidsmarkedsforskeren påpeker at krisen har påvirket arbeidsmengden til ulike yrkesgrupper ulikt.

Mens koronaberedskap har ført til økt arbeidspress for sykepleiere, og butikkansatte har fått ekstraarbeid med hygienetiltak, er det andre som har blitt stående uten jobb.

– For eksempel vet vi at private konsulenter har blitt rammet av krisen som av en hammer og nesten ikke har hatt noe å gjøre siden mars, sier Bredgaard.

Travlest for lavt utdannede

Undersøkelsen viser at det særlig er arbeidstakere med lite utdanning, som har opplevd økt arbeidspress under koronakrisen.

Saken fortsetter under annonsen

Blant den med eksamen fra 9. klasse som høyeste utdanning, svarer 45 prosent at de har fått det travlere under krisen, skriver A4 Arbejdsliv.