Norge henger etter i forebyggingen av overvekt og fedme
I 2020 har de fleste voksne enten overvekt eller fedme: 75 prosent av menn og 60 prosent av kvinner. En ny rapport viser at norske myndigheter henger etter andre land når det gjelder tiltak som bidrar til et sunnere kosthold i befolkningen.
– Norske myndigheter har ikke tatt innover seg at overvekt og fedme fortsatt øker i Norge. De bør ta større grep for å gjøre noe med dette. Selv om Norge gjør det bra på mange områder, er det fremdeles et stort potensial for forbedring, sier professor Liv Elin Torheim ved OsloMet i en pressemelding. Hun har ledet forskningsprosjektet.
Forskerne har vurdert Norges innsats innenfor en rekke områder, for eksempel avgifter, merking av matvarer, restriksjoner på markedsføring av mat mot barn, og tilbud om sunn skolemat til alle.
Måten de har vurdert innsatsen på, korresponderer med måten forskere har vurdert tilsvarende innsats i andre land.
Dårlig innsats på flere områder
Forskerne vurderte at norske myndigheter ikke gjorde en god nok innsats når det gjaldt lave avgifter på sunne matvarer, krav om merking av menyer i restauranter og markedsføring av matemballasje rettet mot barn og unge.
Norge gjør det imidlertid bra når det gjelder merking av mat, regulering av hva slags ernærings- og helsepåstander det er lov å bruke på matvarer, og at myndighetene har et godt samarbeid med matbransjen.
Kom med anbefalinger
I tillegg til å vurdere tingenes tilstand i Norge, kom forskerne med anbefalinger til hva myndighetene kan gjøre for å spise sunnere. Noen av forslagene var å innføre en differensiert sukkeravgift som er helsemessig begrunnet, innføre lovregulering av markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn, å pålegge alle kommuner å tilby et enkelt skolemåltid, og å pålegge kommuner krav om etterlevelse av offentlige retningslinjer for mat og måltider i skoler og barnehager, inkludert skolekantiner og -kiosker.