NORGE PÅ TOPP: Staten betaler en større andel av helseregningen i Norge enn i andre OECD-land. Bildet er fra St. Olavs Hospital i Trondheim.

Foto

Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Norge har høyest offentlig dekning av helseutgifter

Publisert: 17. februar 2020 kl 12.27
Oppdatert: 19. februar 2020 kl 12.37

Mesteparten av pengene som brukes på helse, kommer i de fleste land fra offentlige kilder. Men andelen varierer fra land til land, viser tall fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

I gjennomsnitt kommer om lag sju av ti helsekroner fra offentlige kilder, ifølge statistikken som omfatter 36 land i Europa, Asia og Midtøsten, Nord- og Sør-Amerika og Oceania.

Lavest andel i Sveits

Bare i ett land, Sveits, dekkes det meste av helseutgiftene av private kilder. Der kommer bare tre av ti helsekroner fra det offentlige.

I tre land, USA, Chile og Mexico, deles regningen ganske nøyaktig på midten, med en halvdel offentlige og en halvdel private midler.

Andre land som ligger under OECD-gjennomsnittet på 71 prosent offentlig finansiering, er Latvia og Sør-Korea (begge 57 prosent), Hellas (61 prosent) og Israel (64 prosent).

Sammen med Norge på toppen ligger Luxembourg. I begge landene dekkes 85 prosent av helseutgiftene av det offentlige. Hakk i hæl følger Japan, Danmark og Sverige. I disse tre landene dekker det offentlige 84 prosent av helseregningen.

Saken fortsetter under annonsen

Helseandel av offentlige utgifter

OECD har også tall for hvor stor andel av offentlige budsjetter som går til helseformål.

Lavest er andelen in Latvia, der bare ni prosent av offentlige utgifter går til helse. I Hellas, Tyrkia og Ungarn er andelen ti prosent.

Gjennomsnittet for OECD-landene er 15 prosent, mens andelen er 18 prosent i Norge.

Størst andel av offentlige utgifter går til helse i USA og Japan. I begge landene utgjør utgiftene til helseformål 23 prosent av de samlede offentlige utgiftene.