DESENTRALISERING: Helseminister Bent Høie er ikke redd for at tomten på Gaustad blir for liten for OUS, fordi det planlegges og bygges en rekke større akuttsykehus i distriktene.

Foto

Fredrik Hagen/NTB Scanpix

Desentralisering

Vil ha spesialister ut av Oslo

Publisert: 14. august 2019 kl 10.50
Oppdatert: 14. august 2019 kl 11.00

– Det er en uhensiktsmessig sykehusorganisering at veksten fortsetter som før i Oslo på bekostning av resten av landet, sier helseministeren til Dagens Næringsliv.

Bent Høie ønsker nemlig at distriktene fremover skal få en større andel av sykehusspesialistene.

Særlig gjelder dette i distriktene i Helse Sør-Øst, der en rekke større akuttsykehus er under planlegging og bygging. Planene om desentraliseringen av legespesialistene er også årsaken til at Høie ikke bekymrer seg for om tomten på Gaustad er for liten for OUS.

– Konsekvensen av utbyggingen utenfor Oslo er at relativt flere legespesialister ut Oslo, sier Høie.

Slaget om Ullevål fortsetter

Konflikten knyttet til de foreslåtte planene om nedlegging av Ullevål sykehus i Oslo, og samling av regionsykehuset på Gaustad fortsetter. Neste slag om utbyggingen står ved behandlingen av statsbudsjettet for 2020, der lånesøknaden for oppstart er på bordet.

Høie mene det å drifte OUS på både Ullevål og Gaustad tapper resten av landet for ressurser.

Saken fortsetter under annonsen

– Det koster for eksempel 20 prosent mer å behandle de samme pasientene i Oslo, som det gjør i Bergen, sier helseministeren.

Denne forskjellen mener han kommer av at sykehuset i Oslo er på to steder.

Sp kjøper ikke argumentet

Helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, Kjersti Toppe, mener Høyre nå finner på ny argumentasjon for å fremme nedleggelse av Ullevål.

Foto

UENIG: Kjersti Toppe har aldri lest noe sted at desentralisering er et argument for å legge ned Ullevål sykehus. (Foto: Terje Pedersen/NYB Scanpix)

– Det er jo ikke desentralisering som legitimerer hvordan sykehuset i Oslo skal bygges, sier Toppe til Dagens Næringsliv. Hun er enig i at spesialistene skal spres ut over landet, men mener på sin side at dette er noe helseregionene kan gjøre uavhengig av hvordan sykehuset i Oslo bygges.

Saken fortsetter under annonsen

Sp-politikeren sier hun ikke har lest noe sted at desentralisering er et argument for Gaustad.

– For meg virker det som de er i manko på troverdige argumenter. Jeg vil kalle dette en lynavleder, sier Toppe til avisa.