BEKYMRET: Forbundsleder Eli Gunhild By mener det ikke er noen tid å miste. 

Foto

Monica Kvaale/NSF

Sykepleiermangelen

Ber KS ta grep

Publisert: 17. september 2019 kl 10.50
Oppdatert: 17. september 2019 kl 11.26

Nå ber forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, om et snarlig møte med KS-leder Gunn Marit Helgesen.

By mener vi ikke har noen tid å miste.

– Vi har varslet om konsekvensene av sykepleiermangelen lenge, men nå ser vi av de nye tallene at utviklingen likevel går i feil retning. Det er vi nødt til å ta tak i umiddelbart, sier By til Velferd.no.

Kommunesektorens arbeidsgivermonitor for 2019 viser nemlig at den største utfordringen for kommunen i Norge nå, er å få tak i sykepleiere og leger. Dette er en trend som har vart i flere år, men det er blitt enda vanskeligere de siste årene.

I 2019 svarer tre at fire kommuner at det er ganske, eller meget, utfordrende å få tak sykepleiere. Det er 11 prosentpoeng flere enn i 2017, ifølge KS.  

Vet hva som virker

Saken fortsetter under annonsen

Denne utviklingen er bakgrunnen for brevet som nå er sendt fra Sykepleierforbundet til KS.

Vi vet at underbemanning er selvforsterkende.

By påpeker at de har forslag til tiltak som de vet virker. Problemet er at de ikke blir tatt i bruk, ifølge forbundslederen.

– Vi ser at noen av kommunene får dette til, men jeg vil likevel gå så langt som å kalle det en systemsvikt. Vi er nødt til å jobbe mer systematisk med dette enn vi gjør i dag, det holder ikke at enkeltkommuner gjør det, sier By.

Foto

FÅTT BREV: KS-leder Gunn Marit Helgesen har fått brev av Sykepleierforbundet. (Foto: KS)

Høyere lønn, bedre arbeidstidsordninger og hele, faste stillinger. Det er oppskriften Sykepleierforbundet sier de vet fungerer. Er disse tingene på plass, blir det lettere både å rekruttere og holde på sykepleierne.  

Ifølge By har KS tatt delvis tak i det, men Sykepleierforbundet ønsker seg likevel enda mer.

Saken fortsetter under annonsen

– Det vi trenger er at KS virkelig ser på disse tallene. Så må det legges en langsiktig plan for hvordan vi skal imøtekomme dette for å få snudd trenden, sier hun.

Negativ spiral

By er opptatt av å få brutt det hun kaller en selvforsterkende negativ spiral.

– Vi vet at underbemanning er selvforsterkende. Dersom kommunene jobber for å opprettholde en riktig og god bemanning, ser vi at sykepleierne blir i jobben fordi de opplever at de har et fagmiljø, sier hun.

Andre positive følger av god bemanning er at det blir rom for å drive fagutvikling og større mulighet for sykepleierne til å konsentrere seg om sykepleiefaglige oppgaver. I tillegg blir det også rom for at det kan oppstå sykdom.

Å få gjort noe med den negative utviklingen er et ansvar som hver enkelt kommune, og hver enkelt arbeidsplass, må ta, hevder By.

– Hva tenker du da at KS konkret kan gjøre med dette nå?

Saken fortsetter under annonsen

– Skal vi klare å møte denne krisen må man prioritere dette høyere enn andre ting. Det krever en langsiktig plan og strategi, som det er avgjørende at man jobber med på en mer systematisk og langsiktig måte, sier forbundslederen.