ØKT VEKT: Flere og flere kvinner er overvektige når de blir gravide, noe som er en risikofaktor underveis i svangerskapet.

Foto

Lise Åserud/NTB Scanpix

FHI

Hver tredje kvinne er overvektig før svangerskapet

Publisert: 11. juni 2019 kl 09.52
Oppdatert: 11. juni 2019 kl 09.52

Bare seks av ti gravide hadde normal vekt, viser  nye tall som er publisert i Medisinsk fødselsregisters statistikkbank. Tallene er fra 2018, og over 90 prosent av gravide kvinner har svart.

Overlege Kristine Stangenes i Medisinsk fødselsregister, kaller utviklingen for en negativ spiral.

Foto

NEAGATIV TREND: Overlege Kristine Stangenes liker ikke at det blir flere og flere risikosvangerskap. (Foto: Folkehelseinstituttet)

– At mor er overvektig får konsekvenser både for det konkrete svangerskapet, for mor på sikt i et livsperspektiv og for barnet som fødes i et livsperspektiv, sier Stangenes til Velferd.no.

Gir økt risiko

Overvekt hos gravide gir økt risiko for komplikasjoner både underveis i svangerskapet og ved fødsel. Blant annet er risikoen for å få svangerskapsdiabetes, høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning større hos overvektige gravide enn hos dem med normalvekt.

Det er også økt risiko for at barnet må fødes med keisersnitt, eller at fødselen må settes i gang hvis kvinnen er overvektig i svangerskapet og ved fødsel.

Saken fortsetter under annonsen

– Det å være overvektig er i seg selv en risikofaktor, og det er bekymringsfullt at det dermed blir flere og flere risikosvangerskap ved at mors vekt øker, påpeker Stangenes.

En rekke ulike studier tyder på at mors vekt i svangerskapet også har betydning for barnets helse senere i livet, skriver Folkehelseinstituttet. Blant annet har barn født av overvektige mødre større risiko for å utvikle overvekt selv.

Foto

Kilde: Medisinsk fødselsregister, 6. juni 2019 (Illustrasjon FHI)

Store geografiske forskjeller

De nye tallene viser at overvekt og fedme varierer mellom fylkene.

Oslo er det fylket hvor færrest kvinner har fedme ved svangerskapets start, med kun 8 prosent innenfor denne kategorien. Hedmark ligger med sine 18 prosent overvektige i samme kategori helt på bunn.

Stangenes forteller at disse forskjellene også sees i andre land.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er en internasjonal trend at de som bor i de større byene er mindre overvektige enn de som bor på landsbygda. Hvorfor det er sånn er vanskelig å slå fast, men det kan henge sammen med utdanningsnivå, sier overlegen.

Statistisk sett er det flere med høy utdanning i de store byene, og det er kjent at det er helseforskjeller mellom dem med lav og høy utdanning.  

Tall lagt frem sist måned, viser at særlig fedme øker mest blant dem med lavest utdanning. Dette er en utvikling som bekymrer forskerne.

Foto

Kilde: Medisinsk fødselsregister, 6. juni 2019 (Illustrasjon: FHI)

Forebygging må skje tidlig

Stangenes tror ikke risikoen ved å være overvektig før og under svangerskapet er godt nok kjent blant folk flest.

Hun mener det er andre ting som har festet seg bedre, og trekker frem bruk av tobakk som eksempel.

Saken fortsetter under annonsen

– De aller fleste er klar over at røyking ikke bra under graviditeten, og vi ser at færre og færre røyker mens de er gravide. Når det kommer til informasjon om risikoen ved overvekt og graviditet, tror jeg derimot vi har en vei å gå, sier hun.

For å få gjort noe med den negative utviklingen, mener overlegen det er viktig å komme tidlig inn med informasjonsarbeid og veiledning.

Stangenes tror det fremdeles kan være noe tabu knyttet til det å snakke spesifikt om vekt.

– En ting som i hvert fall er helt sikkert, er at det er for sent å påpeke overvekt på første svangerskapskontroll. Dette bør forebygges på et annet og tidligere tidspunkt, sier hun.