Det er en betydelig nedgang i forekomsten, som har kommet til tross for et økende antall eldre i befolkningen ifølge Folkehelseinstituttet.

Foto

Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag

Publisert: 18. juni 2019 kl 12.10
Oppdatert: 18. juni 2019 kl 12.15

De nye tallene for 2018 er publisert i forbindelse med offentliggjøringen av siste års data fra Hjerte- og karregisterets basisregister.

I 2018 fikk rundt 2.000 færre personer akutt hjerteinfarkt, og 300 færre fikk akutt hjerneslag sammenlignet med 2012.

Tallene utdypes i artikkelen «Forekomst av hjerte – og karsykdommer i 2018».

Skyldes forebygging

Statistikk fra Dødsårsaksregisteret har gjennom mange år vist at færre og færre dør av hjerte- og karsykdommer.

Nå viser altså de nye tallene at også færre får akutt hjerte- og karsykdom.

– Gunstige endringer i risikofaktorer som blodtrykk, kolesterol, kosthold og røyking har sannsynligvis hatt stor betydning for nedgangen, sier overlege Rune Kvåle i Hjerte- og karregisteret i Folkehelseinstituttet i pressemeldingen.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge ham tyder tallene på at forebyggende tiltak er en viktig forklaring på nedgangen.

Foto

Kilde: Hjerte- og karregisteret, Folkehelseinstituttet, juni 2019.(Illustrasjon FHI)

Mest nedgang i hjerteinfarkt

Nedgangen i antall hjerteinfarkt har vært størst, og i 2018 var det om lag like mange som ble behandlet for akutt hjerteinfarkt som for akutt hjerneslag.

– Dette er en betydelig nedgang som kommer til tross for økende antall eldre, sier Kåle.

Dette er nytt i forhold til for noen år siden, da flere pasienter ble behandlet for akutt hjerteinfarkt enn for hjerneslag. For arterieflimmer og hjertesvikt ser man ingen nedgang i forekomst.

Tar man dermimot hensyn til endringer i befolkningssammensetningen har antallet nye pasienter vært noenlunde stabilt de siste seks årene.

Saken fortsetter under annonsen

Fylkesforskjeller

Antallet som legges inn på sykehus på grunn av hjerte- og karsykdommer varierer en del fra fylke til fylke, ifølge Folkehelseinstituttets statistikkbank Norgeshelsa.

Fylkene Akershus, Oslo, Aust- og Vest-Agder ligger under landsgjennomsnittet. Østfold, Hedmark, Buskerud, Telemark, Nordland og Finnmark ligger over.

I tillegg viser tallene at flere menn enn kvinner er lagt inn på sykehus med hjerteinfarkt, med henholdsvis 2,6 per 1000 og 1,1 per 1000 på landsbasis.