FN ber EU ta grep etter uenigheter om migrantskip
FN-organisasjonene UNHCR og IOM ber EU ta grep etter uenigheter om hvilke land som skulle ta imot migranter fra skipene Aquarius og Lifeline.
– De siste ti dagene har vi hatt fartøy på Middelhavet som har reddet flyktninger og andre migranter, men som ikke har kunnet legge til kai noe sted på grunn av politisk uenighet i Europa, heter det i en uttalelse fra UNHCR-sjef Filippo Grandi.
Videre sier han at det er uakseptabelt å ikke bistå med redning og legge ansvar på andre land.
– Vi trenger at landene samles og legger et løp for veien videre, sier Grandi.
Både UNHCR og IOM ber de europeiske landene bruke de to neste dagenes toppmøte til å komme fram til en løsning, som innebærer et samarbeid med FN og Den afrikanske union (AU).
Norge tar imot 15 flyktninger
Etter anmodning fra Malta har regjeringen besluttet å tilby opphold til 15 flyktninger fra migrantskipet Lifeline.
– I lys av den vanskelige humanitære situasjonen og i solidaritet med europeiske partnere vil Norge bistå Malta. Migrasjonsutfordringen krever tiltak på europeisk nivå, og nå bidrar vi til en felles europeisk løsning på en akutt utfordring, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), i en pressemelding.
Årlig kvote
De 15 personene vil regnes inn i den årlige kvoten for overføringsflyktninger som er fastsatt i statsbudsjettet. Norge er et av flere europeiske land som har sagt ja til å ta imot noen av de over 200 personene om bord på skipet.
Lifeline ble nektet å legge til kai i Europa etter at skipet plukket opp migranter og flyktninger i Middelhavet torsdag i forrige uke. Situasjonen med fartøyet har derfor funnet en løsning ved Maltas tilbud om å ta skipet til havn som en humanitær gest.