Illustrasjonsfoto.

Foto

Dreamstime. 

Grubler du for mye?

Publisert: 12. juli 2017 kl 09.48
Oppdatert: 12. juli 2017 kl 09.48

Mange føler seg ofte maktesløse overfor grubling. Det kan være vanskelig å slutte når grublingen først har satt i gang.

Det er ikke verken nyttig å flykte eller distrahere seg for å redusere grubling, men du kan få bukt med negative tanker ved å la dem være, skriver forskningsnettstedet Gemini.

Men ifølge professor Hans M. Nordahl ved Institutt for psykisk helse ved NTNU er det mulig å ta kontroll over tankene. Du kan lære deg å gruble eller bekymre deg mindre.

– Ofte forveksles grubling med problemløsning, analyse eller gjennomtenkning, men dessverre er innholdet i grubling ofte selvkritisk og selvfokusert og knyttet til negative erfaringer i livet, forklarer Hans M. Nordahl.

Professoren mener at mennesker er sårbare dersom vi fester for stor lit til tankene våre, som jo ofte er illusjoner, istedenfor å forholde oss til det som skjer her og nå.

For langvarig dveling ved bekymringer eller grubling er typisk ved psykiske lidelser. Rundt en fjerdedel av den norske befolkningen er rammet av en psykisk lidelse, mens halvparten av oss vil bli rammet av en psykisk lidelse en eller flere ganger i livet, viser tall fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Ta et oppgjør

Saken fortsetter under annonsen

Å dreie fokuset vekk fra tankene betyr imidlertid ikke å forsøke å flykte eller prøve å distrahere seg fra dem. Mange bruker tv, gambling, dataspill eller til og med rusmidler for å regulere eller slå av grublingen. Å distrahere seg for å roe seg ned, fungerer dårlig i lengden. Da blir du avhengig av andre mennesker eller ytre ting for å roe deg ned, forteller Nordahl.

Distraksjonen får ifølge Nordahl i stedet motsatt effekt; den knyttes til grubletankene.

– Ved å prøve å ikke tenke på negative tanker lager du en rekyleffekt, ved at hjernen må følge med på det som du ikke skal tenke på, og da nettopp på de samme tankene som du prøver å unngå.

Nordahl pleier å sammenligne negativ grubling med å sitte i en mental gyngestol. Tankene går frem og tilbake uten at du kommer noen vei, selv om du jobber hardt. 

– Det er masse annet du kan bruke hjernen på enn grubling. Ta et oppgjør med din hang til å gruble over deg selv og din skjebne. Det er vår mentale gyngestol, du kommer deg ikke videre med den, det er å øse av krefter som du i stedet kan bruke til å leve ditt liv til stede sammen med andre, avslutter professor Hans M. Nordahl.