Den største tilførselen av jobber vil skje i utdanningssektoren (3 millioner jobber) og i landbruket (4 millioner jobber).

Foto

piranka/iStock

WEF: Disse ferdighetene vil bli viktige i framtidens arbeidsliv

Publisert: 5. mai 2023 kl 10.47
Oppdatert: 5. mai 2023 kl 10.47

World Economic Forums «Future of Jobs Report 2023» ser på virkningen av makrotrender, samt teknologiske endringer i arbeidslivet og ferdigheter i løpet av de neste fem årene.

Nesten en fjerdedel av alle jobber (23%) globalt vil endre seg i løpet av de neste fem årene, viser rapporten.

På tvers av 45 nasjoner, som dekker 673 millioner arbeidere, forventes 69 millioner nye jobber å bli skapt og 83 millioner å bli eliminert. Det er en netto nedgang på 14 millioner jobber, eller 2 prosent av nåværende sysselsetting.

Investering i det grønne skiftet, samt øke forbrukernes bevissthet om bærekraftspørsmål vil skape nye muligheter. Roller som strekker seg fra fornybar energiingeniører, solenergiinstallasjoner og systemingeniører til bærekraftsspesialister og miljøvernfagfolk vil være etterspurt, noe som gir en vekst på omtrent en million arbeidsplasser.

Utdanning og landbruk på topp

Den største tilførselen av jobber vil skje i utdanningssektoren (3 millioner jobber) og i landbruket (4 millioner jobber). Veksten vil være drevet delvis av demografi og delvis av bruk av ny teknologi på disse områdene.  

Den nye økonomiske geografien skapt av skiftende forsyningskjeder og et større fokus på motstandskraft fremfor effektivitet forventes også å skape netto jobbvekst, med gevinster for økonomier i Asia og Midtøsten spesielt.

Saken fortsetter under annonsen

En fjerdedel av selskaper vil oppleve tap av jobber som følge av den teknologiske utviklingen, mens halvparten av selskapene ser jobbvekst takket være ny teknologi.

Grensen mellom menneske og maskiner vil forskyves. Før tenkte man at maskiner kom til å overta fysisk og manuelt arbeid, mens nå ser man i større grad at kunstig intelligens vil kunne gjøre oppgaver som krever resonnement, kommunikasjon og koordinering.

Disse egenskapene vil bli mer aktuelle i framtiden:

 

  1. Kreativ tenking

  2. Analytisk tenking

  3. Teknologisk kompetanse

  4. Nysgjerrighet og livslang lærling

  5. Motstandsdyktighet, fleksibilitet og smidighet

  6. Systemtenkning

  7. Kunstig intelligens og Big Data

  8. Motivasjon og selvbevissthet

  9. Talentledelse

  10. Kundeservice og serviceorientert