Fagdirektør i FHI Kjetil Telle og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) da ekspertutvalget Telle ledet leverte sin rapport om fastlegeordningen i april i år. Foto: Annika Byrde | NTB

Fagdirektør i FHI Kjetil Telle og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) da ekspertutvalget Telle ledet leverte sin rapport om fastlegeordningen i april i år.

Foto

Annika Byrde | NTB

Utvalgsleder: – Mer bruk av egenmeldinger vil presse seg frem over tid

Publisert: 8. august 2023 kl 09.04
Oppdatert: 8. august 2023 kl 09.04

Fagdirektør Kjetil Telle i Folkehelseinstituttet (FHI) ledet ­Ekspertutvalget for allmennlegetjenesten, der rapporten nå er på høring, med frist 23. september.  

Der er et av forslagene dette:

«Ekspertutvalget anbefaler at det lovfestes at arbeidstaker må bruke opp egenmeldingsdagene før sykmelding kan benyttes. Videre mener utvalget at antall sammenhengende egenmeldingsdager bør økes tilsvarende arbeidsgiverperioden. Arbeidsgiver bør kunne kreve legeattest i denne perioden, men skal da også finansiere denne.»

Forventede reaksjoner

Både NHO og LO har uttalt seg til Dagens Perspektiv om forslaget:

– Reaksjonene fra LO og NHO er ingen overraskelse, de er som forventet. Både LO og NHO har lenge ønsket å bevare dagens ordning akkurat som den er, sier Telle, som også ledet faggruppen for IA-arbeidet for noen år siden.

Saken fortsetter under annonsen

– Men fastlegene får stadig mer å gjøre i årene som kommer, og da kan vi ikke bruke fastlegens dyrebare tid på å bekrefte for arbeidsgiver at arbeidstakeren har følt seg pjusk i noen dager.  Det er en oppgave for andre.

Telle understreker at fastlegen er svært viktig i arbeidet med langtidsfraværet. Det er korttidsfraværet – som går over av seg selv – utvalget vil til livs, der legebesøket verken er forebyggende eller medisinsk nødvendig.

– Så lenge man kan bruke egenmelding, bør dette brukes framfor å bruke legens tid på denne type ikke-medisinske oppgaver, sier Telle.

Han understreker at folk selvsagt skal gå til legen hvis de er syke.  

– Da for å få behandling for sykdommen, ikke for å dokumentere fraværet.

Antall egenmeldingsdager ikke viktig

I dag er rundt en femtedel av fastlegenes arbeidstid knyttet til sykmeldinger. Utvalget har ikke foreslått å øke det maksimale antall egenmeldingsdager fra dagens 24.

Saken fortsetter under annonsen

– Om det er 3, 8, 24 eller 365 egenmeldingsdager, var ikke utvalget opptatt av. Vi var opptatt av å bruke fastlegens dyrebare tid på de av oss som trenger det mest, og akkurat hvor mange egenmeldingsdager det er, er en bagatell i den sammenhengen. Det kan løses enkelt.

Telle mener det er en langt større utfordring å gjøre noe med arbeidsgivers kontrollbehov og arbeidstakers behov for å legitimere sitt fravær. Han viser blant annet til forsøksordningen i perioden 2013-2016, der det viste seg at enkelte valgte å gå til legen for å få sykemelding – til tross for at de kunne benytte egenmelding hele året.

Motstanden fra LO og NHO betyr etter alle solemerker at forslaget fra utvalget faller:

– Nordmenn har et sterkt behov for å legitimere sitt fravær, men jeg tror en utvikling med mer bruk av egenmeldinger eller at andre enn fastlegen attesterer, uansett vil presse seg fram over tid.

Attestering av fravær i videregående skole er også et eksempel:

– Dette må utdanningssystemet selv håndtere, på samme måte som vi foreslår at partene i arbeidslivet må håndtere sykemeldingene, sier Telle.