Mindre enn halvparten av respondentene i undersøkelsen har sett større overganger til digitale verktøy i sine bedrifter.

Foto

­Undersøkelse: Fem av ti IT-bedrifter henger etter digitalt

Publisert: 14. februar 2023 kl 08.41
Oppdatert: 14. februar 2023 kl 08.41

Den norske, men også globale økonomien er inne i uforutsigbare økonomiske og geopolitiske tider.

IT-selskapet Unit4 mener det derfor er viktig at organisasjoner lærer av viljen til endring man så under pandemien.

– Nå bør man skifte fra målrettede tilnærminger til mer helhetlige IT-strategier, og forstå hvordan skymigrering, datahåndtering og sanntidsrapporteringsverktøy, arbeidsflytautomatisering og AI / maskinlæring kan brukes til å levere verdi, sier Rune Hellmann, administrerende direktør i Unit4 i en pressemelding.  

Etter at Unit4 undersøkte 3450 respondenter på tvers av 12 globale markeder for å forstå hvor mye mennesker, politikk og teknologiendringer har økt de siste 12 månedene, viste indeksen at teknologiverktøy i stor grad har forbedret teamsamarbeid, produktivitet og velvære for ansatte.

Men undersøkelsen avslørte imidlertid også noen områder av inkonsekvens, da omkring halvparten av respondentene, ikke har gjennomført en større overgang til nye teknologier - dette kan tyde på et betydelig rom for forbedring.

Henger etter

Rune Hellmann, administrerende direktør i Unit4.

Foto

Unit4

Saken fortsetter under annonsen

Mindre enn halvparten av respondentene i undersøkelsen har sett større overganger til digitale verktøy i sine bedrifter. Eksempelvis har kun 45 prosent av de spurte sett stor bruk av datahåndteringsverktøy, kun 44 prosent har sett stor bruk avskymigrering, og bare 32 prosent av de spurte har sett stor bruk av AI/maskinlæring.

Globalt sier 87 prosent av de som svarte at de står overfor utfordringer med prosessene som ligger til grunn for økonomistyring, men over halvparten (52%) sier at de planlegger å investere mer i teknologi.

37 prosent sier at økt bruk av oppdatert teknologi er en viktig måte de vil se på talentoppkjøp og oppbevaring, mens 17 prosent sier at utdatert teknologi er en utfordring for å tiltrekke seg og beholde dyktige mennesker.

Undersøkelsen viser også at de som investerte i teknologi som arbeidsflytautomatisering og sanntidsrapportering det siste året, har sett konkrete fordeler innad i organisasjonene sine.

Disse fordelene inkluderer å gjøre det mulig for ansatte å samarbeide mer, være mer produktive og oppnå en bedre balanse mellom jobb og privatliv. Mange har også tatt i bruk interne programvarer og verktøy for å hjelpe produktivitet og medarbeideropplevelse innad i bedriften.

Mangler hastighet og smidighet

Resultatene av økonomisystemer får alltid større gransking og oppmerksomhet under en krise, og dette har ikke vært annerledes det siste året.

Saken fortsetter under annonsen

Men respondentene i undersøkelsen sa at dagens økonomistyringsprosesser mangler hastigheten og smidigheten som kreves, i tillegg til at de ikke gir tilgang til sanntidsdata og sliter med utdaterte systemer. Men teknologi blir likevel sett på som en måte å forbedre ytelsen på.

Over halvparten av respondentene (52 prosent) planlegger å investere mer i teknologi, mens 48% vil prioritere større automatisering og ferdighetstrening for å forbedre økonomistyringen. Å møte utfordringene med prognoser vil kreve en blanding av teknologi, mennesker og prosess-strategier.

Undersøkelsen er gjennomført av selskapet Vanson Bourne. De intervjuet totalt 3450 respondenter i mai og juni 2022, fra 12 regioner: USA (1000), Canada (150), Storbritannia (400), Tyskland (400), Frankrike (200), Nederland (250), Norge (200), Danmark (100), Sverige (200), Belgia (150), Australia (200) og Singapore (200).

Respondentene var fra alle private og offentlige sektorer (inkludert IT og teknologi, forretnings- og profesjonelle tjenester, utdanning og veldedighet og ideelle organisasjoner), og fra organisasjoner med 200-20 000 ansatte. Respondenter fra alle avdelinger og ansiennitetsnivåer fikk delta.