En av tre (33 prosent) av norske selskap oppgir at deres organisasjon har lykkes godt med å nå sine bærekraftsmål i 2022, her ligger Norge faktisk på topp av land i Europa.

Foto

pexels-edmond-dantès

Undersøkelse: Bærekraft er blitt et viktig konkurransefortrinn i rekrutteringen

Publisert: 22. februar 2023 kl 10.47
Oppdatert: 22. februar 2023 kl 10.47

Funn fra IT-selskapet Unit4, årlige undersøkelse «Business Future Index», viser at bedrifters økte innsats på bærekraft etter pandemien har vist positive effekter.

Undersøkelsen baserer seg på svar fra 3450 respondenter fra tolv land og gir innblikk i hvordan endring i arbeidet med HR, miljø og teknologi de siste tolv månedene har påvirket selskapenes virksomhet.

Dette gjelder særlig måledata for ESG, som er et rammeverk for å måle miljø-, sosial- og selskapsstyring.

Undersøkelsen viser at styrket innsats i arbeidet med ESG-mål og vektlegging av samfunnsansvar, i stor grad er med å posisjonere bedriften i positiv forstand i rekrutteringsprosesser.

ESG-arbeid handler ikke bare om beregninger, vi ser av denne undersøkelsen at det også har positive effekter for bedrifter, deres ansatte og miljøet.

­– Fleksible arbeidsforhold, samt gode verktøy og prosesser forbedrer de ansattes trivsel, produktivitet og engasjement for ESG-arbeid, sier Ingar Slette, løsningsarkitekt i Unit4

Dette viser undersøkelsen:

Saken fortsetter under annonsen
  • En av tre (33 prosent) av norske selskap oppgir at deres organisasjon har lykkes godt med å nå sine bærekraftsmål i 2022, her ligger Norge faktisk på topp av land i Europa. Snittet i Europa er på 24 prosent. Dette er en positiv forbedring, sammenlignet med 19 prosent i fjor.

  • Syv av ti (69 prosent) av organisasjonene i undersøkelsen oppgir at de, som et resultat av sterkt fokus på bærekraft, har bedre forutsetninger for å nå ESG- og samfunnsansvarsmål.

  • Lite fokus på ESG er negativt for rekruttering. 26 prosent av respondentene oppgir at deres organisasjon håndterer ESG-arbeid dårlig.

  • Problemer med å diversifisere bemanningsnivået. 36 prosent sier de har problemer medå rekruttere personell fra ulike aldersgrupper og fra ulike grupper generelt. Bare 25 prosent sier at deres organisasjoner gjør en innsats for å få mer variert arbeidsstyrke.

Fleksible arbeidsforhold

Fokus på bærekraft, og flere som oppnår ESG-mål indikerer at rask digital transformasjon og fleksible arbeidsforhold har påvirket positivt.

Pandemien har på mange måter bidratt til den positive utviklingen, med økt hjemmekontor, redusert reisevirksomhet og færre geografiske restriksjoner - som har ført til mer fordelt bemanning. Økt bruk av data for å ta beslutninger bidrar også til å oppfylle bærekraftsmålene.

Men at mer enn en tredjedel av deltakerne i undersøkelsen rapporterer om vanskeligheter med å rekruttere og beholde delt personale, er bekymringsfullt. I tillegg til at bare en fjerdedel av de deltakende organisasjonene planlegger å øke diversifiseringen.