Sykepleiere som jobbet deltid hadde en høyere månedslønn enn sykepleiere som jobbet heltid i helse- og sosialtjenester, når vi regner deltidsansattes lønn om til heltid.

Foto

­Sykepleiere tjener mer når de jobber utenfor helsenæringen

Publisert: 3. mars 2023 kl 08.01
Oppdatert: 3. mars 2023 kl 08.01

76 prosent av alle med sykepleierutdanning var sysselsatt i november 2022. Sykepleiere som jobbet i helse- og sosialtjenester, hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 53.360 kroner i november 2022, viser tall fra SSB.

Av de 113.400 sysselsatte sykepleierne var 15 prosent i jobb utenfor helse- og sosialtjenestene. Sykepleiere hadde betydelig høyere gjennomsnittlig månedslønn i de fleste andre næringer enn innen helse og sosial og undervisning.

– Andelen sykepleiere som ikke jobber i helse- og sosialtjenester er høyere for de eldste. En høyere månedslønn for sykepleiere utenfor helse- og sosialtjenenestene må derfor sees i sammenheng med at høyere alder ofte henger sammen med økt kompetanse og ansiennitet, som igjen kan gi høyere lønn, sier seksjonssjef Tonje Køber i en pressemelding.

Den gjennomsnittlige månedslønnen til mannlige sykepleiere i helse- og sosialtjenestene var over 3 600 kroner høyere enn for kvinnelige.

– Den lavere lønnen for kvinnelige sykepleiere har flere årsaker. Blant annet har mannlige sykepleiere oftere lederansvar, de jobber i større grad turnus og de er noe eldre, sier Tonje Køber.

Dette bidrar til lavere lønn

I tillegg viser en ny rapport om nyutdannede sykepleiere at en høy andel av sykepleierne starter å jobbe i helse- og sosialtjenestene etter fullført utdanning. Dette bidrar også til en lavere gjennomsnittslønn for sykepleierne i helse- og sosialtjenestene.

Saken fortsetter under annonsen

Også innen utleie av arbeidskraft, der bemanningsbyråene inngår, er den gjennomsnittlige månedslønnen høyere enn i helse- og sosialtjenestene.

I denne næringen er derimot gjennomsnittsalderen for sykepleiere lavere enn i helse- og sosialtjenestene. Det er altså flere faktorer enn alder som påvirker forskjellene i månedslønn.

– Helse- og sosialtjenestene kjennetegnes av en lavere lønnsulikhet og et lavere lønnsnivå enn flere av de andre næringene. Det kan også påvirke månedslønnen sykepleierne oppnår i denne næringen, sier Køber.

Attraktive for andre bransjer

Sykepleierkompetanse og erfaring kan være attraktivt for arbeidsgivere i andre næringer enn helse- og sosialtjenestene.

Særlig kan dette gjelde i næringene undervisning, utleie av arbeidskraft og offentlig administrasjon, der flere tusen personer med sykepleierutdannelse jobber.

Høyere lønn utenfor helse- og sosialtjenestene gjelder ikke for alle de ulike helse- og sosialfaglige utdanningene.

Saken fortsetter under annonsen

For eksempel var den gjennomsnittlige månedslønnen for helsefagarbeidere og barne- og ungdomsarbeidere høyere i helse- og sosialtjenestene enn i flere av de andre næringene.

Høyere lønn i deltidsarbeid

Sykepleiere som jobbet deltid hadde en høyere månedslønn enn sykepleiere som jobbet heltid i helse- og sosialtjenester, når vi regner deltidsansattes lønn om til heltid.

Mens de som jobbet deltid hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 54 230 kroner, hadde de som jobbet heltid 53 010 kroner.

– Deltidsansatte sykepleiere kan velge å ta vakter som er mer gunstig lønnsmessig, for eksempel vakter i helger eller på helligdager. Det er en mulig forklaring på at de hadde et høyere lønnsnivå enn sykepleierne som jobbet heltid, sier Tonje Køber.

Den utbetalte månedslønnen til heltidsansatte kan imidlertid være høyere enn den er for deltidsansatte, selv om de deltidsansatte har et høyere lønnsnivå. Det kommer av at deltidsansatte ikke jobber like mange timer som heltidsansatte.