– Resultatene i denne studien indikerer at IA-avtalen bidrar til å holde folk i arbeid, både ved å redusere sykefravær og ved at de beholder jobben og tilknytningen til arbeidslivet. Det har ingen studier vist tidligere, seier Ingrid Sivesind Mehlum.

Foto

Sjale/iStock

Studie: IA-avtalen holdt flere i jobb etter sykefravær

Publisert: 16. mars 2023 kl 08.39
Oppdatert: 16. mars 2023 kl 09.48

Hele 190.000 personer med sykefravær har vært med i den omfattende studien. Studien viser for første gong effekter av IA-avtalen, med storskala registerdata, der flere effekter blir studert på samme tid.

Avtalen mellom regjeringen og partene i arbeidslivet om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) ble første gang signert i 2001.

– Studien viser at det å jobbe i en IA-virksomhet ved starten av sykefraværet, økte sannsynligheten for å komme tilbake i jobb etterpå, og å bli værende i arbeid. I løpet av det første året etter at sykefraværet startet, hadde ansatte i IA-virksomheter også i gjennomsnitt 8,4 flere dager i arbeid enn dem som ikke var i IA-virksomheter, seier Ingrid Sivesind Mehlum, overlege og ledende seniorforsker ved Stami i en pressemelding.

Ansatte i IA-virksomheter hadde i gjennomsnitt 7,6 færre dager på fulltidssykefravær i løpet av det første året og 1,6 færre dager utenfor arbeid på grunn av arbeidsledighet eller andre grunner.

– Et annet interessant funn var at IA-avtalen ser ut til å ha større effekt på menn enn kvinner, og at effekten også varer lenger for menn enn for kvinner, sier Sivesind Mehlum.

Holder folk i arbeid

– Resultatene i denne studien indikerer at IA-avtalen bidrar til å holde folk i arbeid, både ved å redusere sykefravær og ved at de beholder jobben og tilknytningen til arbeidslivet. Det har ingen studier vist tidligere, seier Sivesind Mehlum.

Saken fortsetter under annonsen

Det overordnede målet i IA-samarbeidet er å skape et arbeidsliv med plass til alle og øke sysselsettingen. Denne studien indikerer at IA-virksomheter lykkes med dette gjennom å redusere fulltidssykefraværet, men også gjennom at flere beholder jobben og tilknytningen til arbeidslivet.

– Dette viser også at det er viktig å ha fokus på mer enn sykefravær i IA-arbeidet. Det å ha en jobb å gå til, er kanskje det aller viktigste.

I studien har forskerne brukt registerdata fra alle født i Norge mellom 1967 og 1976. Alle i denne kohorten som hadde sykefravær lenger enn 16 dager mellom 2004 og 2010, er deltakere i studien, og vart fulgt i 500 dager etter at sykefraværet starta. Nav-data fra denne gruppa på 187.930 personer viser om arbeidsplassen er IA-virksomhet eller ikke.

Denne studien har ikke undersøkt effekter av de senere IA-avtalene enda. Dette vil Sivesind Mehlum og hennes kollegaer studere når de får mer oppdaterte data.