De aller yngste har en langt lavere gjennomsnittslønn enn de som er eldre, og selv om de har steget i lønn i samme jobb, har de fortsatt en lønn på om lag 2/3 av lønna til gjennomsnittet for alle aldersgrupper.

Foto

jacoblund/iStock

SSB: Unge som beholdt jobben hadde høyest lønnsvekst

Publisert: 9. mai 2023 kl 09.38
Oppdatert: 9. mai 2023 kl 11.41

Veksten i antall jobber fortsetter med en økning på 2,9 prosent i 1. kvartal, sammenliknet med samme tid i fjor, viser tall fra SSB.

Gjennomsnittlig månedslønn økte med 4,4 prosent i samme periode, hvor de som byttet jobb i løpet av året hadde en lønnsvekst på 7,0 prosent.

I 1. kvartal 2023 opplevde arbeidsmarkedet en oppgang, med totalt 3.044.000 jobber, sammenlignet med 2.959.000 jobber i samme periode året før. I samme periode økte den avtalte månedslønnen fra 48.460 kroner til 50.580 kroner.

–  Den økte arbeidsledigheten skyldes i stor grad at det er flere unge som ønsker jobb. I løpet av det siste året har nesten 128.000 personer under 25 år fått jobb. Dette viser at unge arbeidssøkere fortsatt finner jobbmuligheter i markedet, sier seksjonssjef ved seksjon for arbeidsmarked og lønn, sier seksjonssjef for arbeidsmarked og lønn Tonje Køber i en artikkel.

Lønner seg ikke å bytte jobb

Av de 3 millioner jobbene i arbeidsmarkedet, utgjorde nyansettelser nesten 850.000 i løpet av det siste året. Over halvparten av disse, altså over 500.000, var personer som skiftet jobb siden 1. kvartal 2022.

– Selv om vi ser mange nyansettelser i løpet av det siste året, er det både færre nyansettelser og avsluttede ansettelser enn vi så i løpet av rekordåret 2022. Sammenligner vi andelen nyansettelser med totale jobber i markedet, har denne andelen holdt seg noenlunde stabil siden 2017, sier Køber.

Saken fortsetter under annonsen

Månedslønnen vokste 4,4 prosent fra 1. kvartal 2022. Men for de som hadde samme jobb gjennom hele året, var lønnsveksten på 5,3 prosent. Det er viktig å merke seg at SSB måler fra den midterste måneden i et kvartal, så denne veksten er fra februar i år, målt mot februar i fjor.

– Den totale lønnsveksten ble dratt opp av både de som hadde identisk jobb året før, og de som skiftet jobb i løpet av året. Blant de som beholdt samme jobb som året før var det de aller yngste, de under 25, som hadde høyest lønnsvekst med 14 prosent, sier Køber.

Veksten som beskrives er ikke et nytt fenomen. De aller yngste har en langt lavere gjennomsnittslønn enn de som er eldre, og selv om de har steget i lønn i samme jobb, har de fortsatt en lønn på om lag 2/3 av lønna til gjennomsnittet for alle aldersgrupper.

– Ser vi nærmere på de som skiftet jobb fra året før, skilte de yngste seg ikke ut, da de hadde en lønnsvekst lik landsgjennomsnittet på 7 prosent, utdyper Køber.

Årsaken til at veksten for både de som har skiftet jobb og beholdt samme jobb er høyere enn landsgjennomsnittet, skyldes at de som kommer inn på arbeidsmarkedet har en lavere gjennomsnittslønn enn de som gikk ut av arbeidsmarkedet.

Gjennomsnittslønnen til de som avslutta arbeidsforholdet og ikke hadde ny jobb var 7,8 prosent lavere enn for de som var nye på arbeidsmarkedet siden 1. kvartal 2022. 

Flere ledige stillinger

Saken fortsetter under annonsen

Etter et rekordår i fjor med over 100.000 ledige stillinger i alle årets kvartal, ser man nå en ytterligere økning. Det var 130 400 ledige stillinger i 1. kvartal.

Tallet på ledige stillinger gikk opp med 13.500 fra 4. kvartal 2022 til 1. kvartal 2023. Det svarer til en oppgang på 12 prosent.

– Tallet på ledige stillinger holder seg på et høyt nivå og vi ser en økning i årets første kvartal. Et høyt tall på ledige stillinger kan tyde på at bedriftene ikke finner riktig kompetanse til å fylle de utlyste stillingene, sier Køber.

Sammenligner man det ujusterte tallet på ledige stillinger med samme kvartal i fjor, så har ledige stillinger økt med 30 prosent.

Arbeidsledigheten var stabilt lav gjennom 2022, men tall fra Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) viser at den økte til 3,7 prosent i 1. kvartal. Tallene viser at økningen i stor grad skyldtes at ungdom ser etter deltidsjobb.

Prosentdelen ledige stillinger forteller hvor mange ledige stillinger det er i prosent av det totale nivået av stillinger, både ledige stillinger og eksisterende arbeidsforhold. Denne var 4,1 prosent i 1. kvartal.

– Arbeidsledigheten har økt det siste halve året. I samme periode har prosentdelen ledige stillinger økt til det høyeste nivået som er målt siden 2010, seier Køber.

Saken fortsetter under annonsen