15. april er søknadsfristen for høyere utdanning. Det betyr at mer enn 100.000 unge nordmenn skal ta sitt første karrierevalg.

Foto

Søknadsfrist for høyere utdanning: Disse studieretningene gir valgmuligheter

Publisert: 14. april 2023 kl 09.24
Oppdatert: 14. april 2023 kl 11.13

15. april er søknadsfristen for høyere utdanning. Det betyr at mer enn 100.000 unge nordmenn skal ta sitt første karrierevalg.

Økonomistudier er populært blant mange søkere, og Vidar Bratli Wold og Charlotte Hageberg i Jefferson Wells mener det er en god grunn til det.

– Økonomistudier er et bredt fagfelt som vil være relevant i nærmest alle sektorer og industrier. En bachelorgrad i økonomi gir deg alle forutsetninger for å videreutvikle og spesialisere deg innenfor det segmentet en trives best med – det være seg markedsføring og salg, regnskap og revisjon, teknologi eller produktutvikling, forteller Vidar Bratli Wold, leder for Jefferson Wells Økonomi i en pressemelding.

Både Bratli Wold og leder for rekruttering i Jefferson Wells, Charlotte Hageberg, mener økonomistudiet kan være riktig for mange – nettopp fordi det åpner mange dører.

– Noen vet akkurat hva de skal bli som 18-åring, og det er jo helt perfekt. Men for de aller fleste, er man fortsatt usikker. Da kan et slikt bachelorstudium være en perfekt inngang, forteller Hageberg.

Verdier viktigere enn fag

Til tross for at økonomi trekkes frem som en trygg løsning for mange, er Bratli Wold og Hageberg samstemte om at både førstegangssøkere og bachelorstudenter bør stille seg tre spørsmål før en bestemmer studieretning.

Saken fortsetter under annonsen

– «Hvilke kjerneverdier har jeg?», «Hvilke mennesker trives jeg sammen med?», «Hvordan liker jeg å jobbe?» Klarer du å besvare disse spørsmålene, spisser du umiddelbart valgmulighetene dine. Du sørger også for å velge studie på bakgrunn av de rette vurderingene – ikke som konsekvens av en forventning eller trend.

Duoen er dessuten klare på at studieretning ikke er et irreversibelt valg.

– En del av studietiden handler jo om å finne ut hvilke fag en trives med, men også hvordan en liker å jobbe og strukturere hverdagen. Gjennom bachelorgraden blir en eksponert for ulike impulser som kan være avgjørende for veien en ønsker å ta videre – enten det er mastergrad innenfor samme retning, årsstudium innenfor noe helt annet, eller kanskje rett ut i jobb.

Spår etterspørsel etter grønn kompetanse

ESG-bølgen har for alvor blitt aktuelt i norsk næringsliv, og de to ekspertene tror ikke behovet blir mindre med det første.

– Bærekraftskompetanse vil være relevant i mange år fremover. I takt med at næringslivet etterspør kompetansen, vil vi nok se at mange utdanningsinstitusjoner utvikler egne studieretninger innenfor segmentet.

Til tross for at bærekraft har stått på agendaen i flere år allerede, er det få som besitter kompetansen, samtidig som mange arbeidsgivere ikke er trygge på hva de egentlig trenger. Bratli Wold mener unge søkere må hensynta dette i valgene sine.

Saken fortsetter under annonsen

– Mitt råd er å søke seg mot studier eller kurs som gir deg konkret kompetanse. Sørg for å bli god på analyseverktøy, anvendelse av taksonomi eller annet særskilt kunnskap som du kan ta med deg rett ut i jobben ved endt grad. Slik gjør du deg selv relevant – også for arbeidsgivere som er usikre på hva de egentlig leter etter.

Nedfasing av olje og gass

En planlagt nedfasing av norsk olje og gass kan skape bekymringer for jobbmarkedet som utdannet ingeniør. Det er det ingen grunn til, ifølge Bjørn Christian Bjørnsen, leder for Jefferson Wells Engineering.

– Man aner jo ikke hva som vil skje. Hvilke bransjer som vokser frem og blir en suksess, og hvilke som faller bort er umulig å spå. Dessuten skal man jo ikke velge en karrierevei utelukkende fordi det er trygt som 20-åring – det kan man vente med til man blir 50. Vær nysgjerrig og ha en iboende lyst til å lære, og man er godt på vei, svarer Bjørn Christian Bjørnsen i Jefferson Wells på spørsmål om unge ingeniørspirer bør bekymre seg for arbeidsmarkedet de neste tiårene.

Bjørnsen påpeker at ingeniørstudier gir en solid grunnmur som kan gi mange ulike karriereretninger innen et bredt spekter av bransjer. Likevel er det ikke bare formalkompetansen som er viktig når man skal ut i jobb, men også hvordan man bruker den.

Det anbefaler han alle å tenke på – uavhengig om det er søknadsfrist for høyere utdanning eller sin første arbeidsgiver.

– Uavhengig om en skal jobbe i olje og gass, fornybar eller andre ingeniørretninger, så er ingeniøryrket veldig prosjektdrevet. Det stiller noen krav til hvordan man jobber sammen med andre. Er du engasjert og nysgjerrig, evner å kommunisere tydelig og generelt være en lagspiller, stiller du sterkt. Kombiner dette med en solid formalkompetanse i bunnen, og du vil være attraktiv i mange år, uavhengig trendene i markedet, sier han i en pressemelding.

Saken fortsetter under annonsen

Se helheten

I tillegg til samarbeidsevner, har Bjørnsen et tydelig råd til alle ingeniører – uavhengig av alder.

– Se helheten med det du jobber med. Skal du jobbe som elektroingeniør i et vindkraftprosjekt, må du interessere deg for vindkraft – ikke bare elektro. Jeg tror litt for mange begrenser seg til sitt eget, relativt snevre fagområde. Klarer du å se konteksten for arbeidet du leverer, så blir det ikke bare mer interessant, men den økte forståelsen gjenspeiles også i det du leverer.

Bjørnsen er videre klar på at evnen til å utfordre seg selv og bli bevisst på egen kompetanse, er en undervurdert egenskap for både å lykkes i dag, men også i fremtidens arbeidsmarked.

– Sitter du som ingeniør i olje og gass, men kjenner at du har lyst til å prøve deg på havvind, så må du tenke litt over hvilken kompetanse og erfaring du har. «Hva er det egentlig jeg kan? Hva kan jeg bringe til bordet?». Gjennom å gjøre den tankeøvelsen, er det også enklere å synliggjøre egen kompetanse overfor arbeidsgiver.