– Jeg er glad for at virksomhetene er opptatt av å heve kompetansen til de ansatte og følgje opp tillitsreformen med mindre detaljstyring og mer tillitsbasert ledelse, samtidig som de planlegger mer samarbeid med andre statlige virksomheter, seier statsråd Sigbjørn Gjelsvik.

Foto

Terje Pedersen / NTB.

Over halvparten av statlige arbeidsgivere har vansker med å rekruttere fagfolk

Publisert: 17. april 2023 kl 10.44
Oppdatert: 17. april 2023 kl 10.44

– Norge har i dag lav arbeidsledighet og høy sysselsetting. Dette er grunnleggende sett svært bra. Samtidig gjør dette det krevende for mange arbeidsgivere å rekruttere den arbeidskraften som man har behov for. Dette er også noe som staten som arbeidsgiver merker.

– Jeg er glad for at virksomhetene er opptatt av å heve kompetansen til de ansatte og følgje opp tillitsreformen med mindre detaljstyring og mer tillitsbasert ledelse, samtidig som de planlegger mer samarbeid med andre statlige virksomheter, seier statsråd Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i en pressemelding.

65 prosent av statlige arbeidsgivere opplever at det er utfordrende å rekruttere fagpersoner som jurister, IKT-personell og økonomer. Dette er en økning siden sommeren 2022.

Nesten halvparten av virksomhetene har i framtiden behov for en annen kompetanse enn det som blir dekt av dagens ansatte. Den same tendensen ser man når det gjelder å beholde personell. Det er også mer krevende enn tidligere å rekruttere og beholde ledere med personalansvar.

Tallene er hentet fra Arbeidsgiverbarometeret i staten fra senhøsten 2022. Undersøkelsen går til de nesten 200 HR-lederne i det statlige tariffområdet, og blir gjennomførte to gonger i året.

Utfordrende å rekruttere personer med funksjonsnedsettelse

Fra 1. juli i fjor kan statlige virksomheter ansette personer med mellombels lønnstilskudd i inntil to år, uten at stillingen må lyses ut. Virksomheter opplever likevel at det er utfordrende å rekruttere personer med funksjonsnedsettelse.

Saken fortsetter under annonsen

Nesten 70 prosent av virksomhetene har iverksett tiltak for å rekruttere flere med «hull i cv» og/eller funksjonsnedsetting, og 24 prosent har ansatt noen med mellombels lønnstilskudd.

– Slik arbeidsmarkedet er nå er det avgjørende at vi bidrar til at flere av de som står utenfor arbeidslivet får mulighet til å komme i jobb. Jeg håper flere virksomheter tar i bruk dette virkemiddelet, og bidrar til at det blir mer mangfold i statlige virksomheter, seier Gjelsvik.

Mer tillit og fleksibilitet

En tredel av virksomhetene har planlagt eller satt i gang prosesser inspirert av tillitsreformen. Av disse har 64 prosent tiltak for å fremme tillitsbasert ledelse, og over halvparten har arbeidet med å fjerne unødvendige krav til rapportering og dokumentasjon i egen virksomhet.

Undersøkelsen viser også at over 90 prosent av virksomhetene har gitt medarbeiderne mer fleksibilitet til å jobbe hjemmefra sammenlignet med før pandemien.

Videre svarer over 90 prosent at de har hatt et godt samarbeid med de lokale partene de siste seks månedene, og nesten 50 prosent har gjennomført felles opplæring i medbestemmelse for ledere og de tillitsvalgte.