Nicolai Tangen og Elisabeth Bull Daae under rettsaken i mai. Foto: Victoria Klesty | Reuters | NTB

Nicolai Tangen og Elisabeth Bull Daae under rettsaken i mai. Foto:

Foto

Victoria Klesty | Reuters | NTB

Oljefondet frifunnet i rettssaken mot Elisabeth Bull Daae

Publisert: 16. juni 2023 kl 10.40
Oppdatert: 16. juni 2023 kl 10.40

­Oljefondet vant frem på alle punkter i saken mot Elisabeth Bull Daae, men oljefondssjef Nicolai Tangen får kritikk av dommerne for sin knusende karakteristikk av henne i retten, skriver Dagens Næringsliv.

Dette er første gang et søksmål om ugyldig oppsigelse i Oljefondet har vært behandlet domstolsapparatet.

Blank frifinnelse

Oslo tingrett avsa dom i saken torsdag. Der går Norges Bank går helt fri. Retten avviser alle Bull Daae sine anklager om trakassering, kjønns- og lønnsdiskriminering og ulovlig oppsigelse.

– Dommen er sjeldent klar i arbeidsgivers favør og underbygger det jeg har kommunisert om at dette er en trist sak. Det var viktig for banken å vinne, men seiere i slike saker er ikke noe man feirer, sier Norges Banks advokat Jan Fougner til DN.

Retten kritiserer derimot Nicolai Tangen for han uttalelse i retten om at Bull Daae var årsaken til problemene i sin avdeling og ikke tidligere har opplevd at en person har «skapt så mye stress for så mange personer over så lang tid».

Flertallet mener Tangens utsagn ikke kan karakteriseres som trakassering eller utilbørlig oppførsel, men påpeker at Tangen var unødvendig hard i sine formuleringer.

Saken fortsetter under annonsen

Dyrt for Bull Daae

Dommen forteller også at Bull Daae må betale 3,4 millioner kroner i saksomkostninger – der egne saksomkostninger er 1,5 millioner kroner. Hun må også dekke saksomkostningene til Norges Bank på 1,9 millioner.