Nord-Norge er den regionen hvor flest bedrifter skal øke bemanningen.

Foto

Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Nordnorske arbeidsgivere er de mest optimistiske i landet

Publisert: 23. februar 2023 kl 10.51
Oppdatert: 23. februar 2023 kl 10.51

Hvert kvartal spør ManpowerGroup norske arbeidsgivere om de skal bemanne opp, bemanne ned eller holde bemanningen uendret i kommende kvartal.

Arbeidsmarkedsbarometeret for første kvartal i 2023 viser at fire av ti nordnorske bedrifter har planer om å ansette.

Nord-Norge er den regionen hvor flest bedrifter skal øke bemanningen. Hele 41 prosent av bedriftene som ble spurt, forventer å ansette flere i første kvartal av 2023, mens 20 prosent forventer å bemanne ned.

Det gir forventet netto bemanningsendring på 28 prosent, korrigert for sesongjusteringer. Det er det høyeste regiontallet i undersøkelsen, og over landsgjennomsnittet på +23 prosent.

– Vi har de siste årene sett en stor entusiasme og investeringsvilje i nord. Det er en viktig grunn til at vi nå etablerer oss i regionen. Skal vi fortsette den gode veksten og utviklingen, må vi investere der det er aktivitet. Det er derfor hyggelig å se at næringslivet i Nord-Norge deler våre positive tanker om fremtiden, sier Trygve Solem administrerende direktør i IT-konsulentselskapet Experis i en pressemelding.

Fritak av arbeidsgiveravgift

Saken fortsetter under annonsen

Solem er klar på at god politisk tilrettelegging over tid og et imøtekommende næringsliv er viktige faktorer til at vi nå ser økt aktivitet i nord. Blant annet tror han fritak av arbeidsgiveravgift har bidratt til dette.

– Det er gøy å se at god politikk med smarte insentiver har effekt, som fritak av arbeidsgiveravgift. Vi har også snakket med næringsforeninger, politikere, NHO, ulike kundegrupper og universiteter og blitt mottatt på en utelukkende positiv måte. Nå ønsker vi å være med å videreutvikle digitaliseringen i Nord-Norge, sier Solem.