Lønnsfesten uteble for lederne i staten
I 2022 økte den gjennomsnittlige årslønnen for ledere i staten med 3,3 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå. Det er 0,4 prosentpoeng under rammen for frontfaget, som i fjor var på 3,7 prosent.
Statens lederlønnssystem omfatter 233 av statens øverste ledere − blant annet departementsråder og ekspedisjonssjefer i departementene, samt toppledere i større etater, statsforvalterne og politimestre.
– Departementene ble før fjorårets lønnsoppgjør pålagt å vise særlig moderasjon, og sørge for at årslønnen for lederne ikke økte med mer rammen for frontfaget. Jeg er glad for at vi lyktes med det, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik i en pressemelding.
Også når man ser lenger tilbake, viser det seg at statens ledere har vist moderasjon. Ledere i staten har hatt en gjennomsnittlig lønnsøkning på 2,8 prosent − mot 3,0 prosent i frontfaget − om man ser de siste fem årene samlet.
«Departementene ble før fjorårets lønnsoppgjør pålagt å vise særlig moderasjon»
LO fornøyd
I LO er man godt fornøyd med at statlige ledere holdt seg under frontfagsrammen.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier til FriFagbevegelse at det burde være en selvfølge at ledere i staten har den samme lønnsveksten som folk flest.
– Regjeringen drar i bremsen når det gjelder lederlønninger. Nå må privat sektor følge etter, sier LO-lederen.
LO ble nemlig kraftig provosert over lederlønnsveksten i privat sektor i fjor.
Ferske tall fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) har ifølge et internt LO-notat avslørt at toppledere innen petroleumssektoren fikk en samlet lønnsvekst på 21,3 prosent i fjor, mens administrerende direktører i privat sektor fikk 6,9 prosent. Sjefer i industrien fikk 9,6 prosent og vanlige lønnsmottakere fikk 4,6 prosent.
– Administrerende direktører i privat sektor har hentet ut et sted mellom 6,9 og 21,3 prosent i lønnsøkning. Det er rett og slett provoserende, sier LO-lederen til NTB.