LinkedIn-undersøkelse: Dette er bedriftene ansatte ikke ønsker å forlate
Selskapet CVapp.no har analysert LinkedIn-data om median ansettelsestid for ansatte i de mest fremtredende selskapene for å avdekke hvilke merkevarer og bedrifter som sliter med turnover – og hvilke ansatte som ikke ønsker å slutte.
Over halvparten (11/20) av selskapene som beholder sine ansatte lengst, er flyselskaper. De høye kostnadene ved sikkerhetskontroller og opplæring for både piloter og flyvertinner betyr at flyselskapene er spesielt interessert i å beholde sine ansatte.
Sjenerøse godtgjørelser ved mellomlandinger og rabatter på flyreiser er effektive virkemidler for å holde på ansatte, særlig når de gis i lange ansettelsesperioder.
Ni av de ti selskapene med kortest ansiennitet er i internett- og programvaresektoren. Selvsagt er mange av disse selskapene for nye til at gjennomsnittlig ansiennitet kan økes med «livstidsansatte».
Dagens arbeidere foretrekker fleksibelt arbeid, og mange var frustrert over pendling før pandemien utløste nye standarder.
Ifølge en nylig Randstad-undersøkelse 62 prosent av arbeidstakerne som gikk over til WFH (Work From Home) under pandemien, savnet ikke kontoret (selv om de savner arbeidskollegene).
Stor variasjon i Norden
Flere skandinaviske selskaper skiller seg ut når det gjelder ansiennitet. Mens Spotify har en gjennomsnittlig ansettelsestid på bare 2,3 år, ligger Ericsson på 8,3 år.
Mellom disse ligger selskaper som IKEA, Astra Zeneca og H&M, som alle har en gjennomsnittlig ansiennitet på mellom 4,8 og 5,0 år. Norwegian har en gjennomsnittlig ansiennitet på 5,7 år, mens Volvo og Novo Nordisk ligger på 5,8 og 6,0 år.
Disse tallene viser at det er stor variasjon i ansiennitet i store nordiske selskaper, noe som kan ha forskjellige innvirkninger på personalomsetningen.
Jobbkultur, karrieremuligheter og arbeidsmiljø kan være viktige faktorer for ansattes tilbøyelighet til å bli værende i jobben.
Gjennomsnittlig ansettelsestid i Skandinavia:
- Spotify - 2,3 år
-
IKEA - 4,8 år
-
Astra Zeneca - 4,9 år
-
H&M - 5,0 år
-
Norwegian - 5,7 år
-
Volvo - 5,8 år
-
Novo Nordisk - 6,0 år
-
Ericsson - 8,3 år
Fornøyde i jobben
Ifølge en jobbundersøkelse fra FINN.no er 7 av 10 nordmenn fornøyd med sin nåværende jobb, og bare 1 av 10 er misfornøyd. De som er ansatt i offentlig sektor er litt mer fornøyde enn ansatte i privat sektor, og det er ingen stor forskjell mellom menn og kvinner.
Når det kommer til lønn, viser det norske arbeidsmarkedet at personer som tjener mindre enn 400.000 kroner i året er mer misfornøyde med jobben sin sammenlignet med dem som tjener mer enn 700.000 kroner i året, der det er høyere andel som sier at de er svært fornøyde.
Det mest interessante funnet er imidlertid at selv om lønnsnivået påvirker hvor fornøyd man er, så gjelder dette bare opp til et visst nivå - det er liten forskjell mellom de som tjener mellom 700.000 og 900.000 kroner og mer per år.
Til slutt viser undersøkelsen at yngre mennesker er mer åpen til å bytte jobb enn eldre. Selv om flertallet er fornøyd med sin nåværende jobb, sier 68 prosent at de kan tenke seg å bytte jobb i løpet av de neste to årene.
Videre følger 25 prosent av av de i undersøkelsen med på nye ledige stillinger i ganske stor eller svært stor grad, mens 40% har søkt jobb i løpet av de siste to årene.