Arbeid regulerer livsstil, og arbeid på et visst nivå bidrar til at andre ting faller på plass, som for eksempel fysisk og sosial aktivitet, rutiner, roller og søvn.

Foto

hsyncoban/iStock

­Kreftpasienter blir sykemeldte selv om de har arbeidsevne

Publisert: 20. januar 2023 kl 08.06
Oppdatert: 20. januar 2023 kl 08.06

Beregninger viser at produksjonstapet ved en kreftdiagnose knyttet til jobb koster mer enn helsetjenestekostnadene (36 versus 24 mrd.)

Likevel inngår ikke arbeidshelse som et tidlig tiltak i pakkeløpene for kreft. Pasienten har ikke nødvendigvis redusert arbeidsevne, men blir likevel sykmeldt og mister de gode tingene som arbeid gir.

– Når et menneske får kreft, er det fra helsevesenets side mest fokus på det medisinske, naturlig nok. Dette vil også lett bli tilfellet i det nye «Pakkeforløp hjem». Dette pakkeforløpet vektlegger pasientenes behov utover selve kreftbehandlingen og oppfølgingen.

– Likevel stilles det ikke krav til annen og mer tverrfaglig kompetanse enn den som allerede er involvert i den medisinske behandlingen, sier professor og ergoterapeut Randi Wågø Aas.

Arbeid og kollegaer er bra for helsa

Den generelle oppfatningen i samfunnet og i helsevesenet er ofte at arbeid er skadelig for helsa når du har kreft.

– Samtidig vet vi fra forskningen at arbeid sjelden er negativt for helsa, unntatt dersom du jobber i et negativt psykososialt miljø, sier Aas.

Saken fortsetter under annonsen

Arbeid regulerer livsstil, og arbeid på et visst nivå bidrar til at andre ting faller på plass, som for eksempel fysisk og sosial aktivitet, rutiner, roller og søvn.

– Det å jobbe mens man er i behandling kan gi alt dette, og forebygge at man mister sosialt nettverk. Alene kan man oppleve mye frykt, som ikke akkurat er helsefremmende, sier Aas.

Hun er opptatt av at en sykemelding som isolerer deg fra arbeid og kolleger kanskje ikke er et godt tiltak, for alle, alltid.

– Det er sjelden at kreften i seg selv gir symptomer før den er kommet langt, men behandlingen kan være tøff og i perioder gjøre deg dårlig. Det er oftere behandlingsbyrden heller enn sykdomsbyrden som tynger, sier hun.

Aas mener at en gradert sykemelding ville vært bedre for mange.

– Men da trengs kompetanse på funksjons- og arbeidsplassvurdering, og tilrettelegging, understreker hun.

– I Nasjonalt fagråd for arbeid og helse, der jeg er medlem, jobbet vi for å få en tverrfaglig vurdering av arbeidshelse inn i pakkeforløpene for kreft. Vi kom med konkrete forslag, men lyktes ikke i første runde, sier professoren.

Saken fortsetter under annonsen