Den ansatte har uttrykt at overtidsarbeid ikke vil være forenlig med hans helsesituasjon.

Foto

Halfpoint/iStock

Kan vi pålegge arbeidstakere å jobbe overtid?

Publisert: 25. april 2023 kl 11.13
Oppdatert: 25. april 2023 kl 07.38

Spørsmål: Jeg er leder av en HR-avdeling, og lurer på hvilke rettigheter ansatte har til å bli fritatt for overtid? Vi har en ansatt som har jobbet i vår virksomhet i 20 år. Han har de siste to årene vært plaget av sykdom etter en kreftdiagnose.

Han er tilbake i 100% stilling i dag, men sliter med senvirkninger. Vår virksomhet er preget av svingninger i arbeidstrykk. Det veksler mellom svært hektiske og svært rolige perioder, og overtidsarbeid er dessverre vanskelig å unngå.

I forbindelse med et nytt oppdrag vil det sannsynligvis bli behov for en del overtidsarbeid fra august 2023. Den ansatte har uttrykt at overtidsarbeid ikke vil være forenlig med hans helsesituasjon. Kan vi som arbeidsgiver likevel gi pålegg om overtid? Hva er i så fall konsekvensen av at vi nekter ham det?

Svar: Hei! Det følger av arbeidsmiljøloven § 10-6 første at overtid bare er tillatt når det er et «særlig og tidsavgrenset behov» for det. Overtid kan altså ikke brukes som en fast og planlagt ordning. Dersom vilkårene for å arbeide overtid er oppfylt, vil arbeidsgiver i utgangspunktet ha rett til å pålegge arbeidstakerne overtidsarbeid.

I arbeidsmiljøloven § 10-6 tiende ledd er det likevel gitt regler om fritak for arbeid utover avtalt arbeidstid. Det følger av bestemmelsen at arbeidstaker har rett til å bli fritatt fra å utføre arbeid utover avtalt arbeidstid, når vedkommende av helsemessige eller vektige sosiale grunner ber om det. Videre heter det at arbeidsgiver også ellers plikter å frita arbeidstaker som ber om det, når arbeidet uten skade kan utsettes eller utføres av andre.

Bestemmelsen gjelder alt arbeid utover det som er avtalt, og ikke bare arbeid som anses som overtid (dvs. arbeid som overstiger lovens grense for alminnelig arbeidstid). Bestemmelsen må sees i sammenheng med arbeidsmiljøloven § 10-2 første ledd, som sier at arbeidstidsordninger skal være slik at de ansatte ikke utsettes for uheldige fysiske eller psykiske belastninger, og slik at det er mulig å ivareta sikkerhetshensyn.

Saken fortsetter under annonsen

Det følger av forarbeidene til bestemmelsen at helsemessige grunner i prinsippet vil være en absolutt fritakelsesgrunn. Dette innebærer at virksomheten i utgangspunktet ikke kan pålegge den ansatte å jobbe overtid så lenge hans helsetilstand ikke tillater det.

Ved fullstendig fritakelse for overtidsarbeid over et lenger tidsrom, må arbeidsgiver kunne kreve at den ansatte fremlegger legeerklæring. For kortere fritaksperioden har arbeidstaker imidlertid ikke noen plikt å fremlegge dette.

Dersom en arbeidstaker skulle få avslag på søknad om fritak fra overtidsarbeid, kan vedkommende bringe saken inn for tvisteløsningsnemda. Fristen for å bringe saken inn for nemnda er fire uker etter at virksomhetens avslag er kommet frem til arbeidstaker.

I situasjoner hvor det er behov for ekstra arbeidsinnsats, nevner vi avslutningsvis at det kan være hensiktsmessig å gå i dialog med de ansatte for å avklare behov og forventinger. Slike samtaler vil gi innsikt i de ansattes kapasitet, inkludert hvem som ikke er i stand til å ta et ekstra tak og hvem som er det. Dersom dere er tilknyttet en bedriftshelsetjeneste, kan det være fornuftig å rådføre seg med tjenesten om deres situasjon.