Kan vi kreve dokumentasjon på god fysisk helse og spørre referansene til aktuelle kandidater om sykefraværet deres?
Spørsmål: Vi er en grossistvirksomhet som distribuerer matvarer til butikkjeder på Sørlandet. Våre varer er lagret i store varehaller, som er manuelt drevet. De ansatte på lageret driver med inn og utkjøring av varer, varemottak, registrering og plukking.
Jobben er relativt krevende fysisk med tunge løft. Vi har hatt et problem med mye sykefravær blant de ansatte. Roten til problemet er ofte at det er personer som blir ansatt hos oss som rett og slett ikke har kapasitet til å stå i arbeidet.
Dette er en stor belastning for oss, og selvfølgelig også den enkelte ansatte som presser seg til å utføre arbeidsoppgaver som man egentlig ikke er fysisk i stand til å gjøre. Vi er i gang med ansettelser av nye medarbeidere til våre varehaller.
Vi ønsker å snu en dårlig trend, og sørge for at vi ansetter personer som både er motiverte og i tilstrekkelig fysisk form til å utføre arbeidet.
Vårt spørsmål er, kan vi stille kandidatene spørsmål om deres fysiske helse i intervjurundene, eventuelt også stille som krav til kandidatene at de må fremlegge dokumentasjon fra for eksempel lege eller fysioterapeut som kan dokumentere at de er i fysisk normal form? Kan vi ta kontakt med kandidatenes oppgitte referanser og stille spørsmål om tidligere sykefravær eller lignende?
Svar: Arbeidsmiljøloven § 9-3 regulerer arbeidsgivers adgang til innhenting av helseopplysninger ved ansettelse.
Det heter her at «arbeidsgiver må ikke i utlysningen etter nye arbeidstakere eller på annen måte be om at søkerne skal gi andre helseopplysninger enn dem som er nødvendige for å utføre de arbeidsoppgaver som knytter seg til stillingen. Arbeidsgiver må heller ikke iverksette tiltak for å innhente helseopplysninger på annen måte».
Bestemmelsen oppstiller av hensyn til arbeidstakerens, et forbud mot å be om helseopplysninger som ikke er nødvendige for å utføre de arbeidsoppgaver som knytter seg til stillingen.
Dette er begrunnet både i at arbeidstakere ikke urimelig skal holdes ute av arbeidslivet, men også av hensyn til arbeidstakerens personvern. Samtidig skal regelen ivareta arbeidsgivers legitime behov for slike opplysninger.
Etter ordlyden gjelder skrankene gjennom hele ansettelsesprosessen, det vil si i selve utlysningen, intervjuer, eventuelle andre samtaler, samt eventuelle dokumentasjonskrav som stilles under ansettelsesprosessen.
Når det gjelder spørsmålet om dere kan innhente helseopplysninger fra kandidatenes referansepersoner, fremgår det av ordlyden i siste punktum at det ikke er anledning til dette, selv der opplysningene anses som nødvendige. Slike opplysninger skal altså kun innhentes fra arbeidssøker selv.
Opplysninger om tidligere sykefravær omfattes også av nødvendighetsbegrensningen. For at arbeidsgiver skal kunne spørre søkeren om tidligere sykefravær, må det altså være nødvendig for å vurdere hvorvidt søkeren vil være i stand til å utføre arbeidsoppgavene som knytter seg til stillingen.
Av forarbeidene til loven heter det at nødvendighetskriteriet skal tolkes forholdsvis strengt, og at det «kun er de strengt saklige formål som kan ivaretas». Det heter videre at det ikke er tillatt å stille generelle spørsmål om risiko for fremtidige sykdommer eller helseproblemer. Likevel sies det også i forarbeidene at:
«skjønnstemaet gis en så romslig fortolkning at arbeidsgivers legitime behov blir ivaretatt. Dette betyr at arbeidsgiver ikke bare må kunne spørre om arbeidssøker er i stand til å greie fysiske oppgaver som stillingen innebærer. Arbeidsgiver må for eksempel også kunne stille spørsmål om forhold som vil kunne ha betydning for å tilpasse arbeidsmiljøet og lignende, herunder om arbeidstaker lider av en sykdom som er uforenlig med den aktuelle stilling».
Vurderingen av om og i hvilken grad dere kan be kandidater om helseopplysninger i forbindelse med ansettelsen, vil dermed måtte vurderes helt konkret og hvor saklighet og nødvendighet vil være de helt sentrale stikkordene.
I stillingsannonsen bør dere beskrive hvilke konkrete arbeidsoppgaver man kan forvente i stillingen, og eventuelle spørsmål knyttet til kandidatenes helse må relatere seg til de arbeidsoppgavene som skal utføres.
I stillinger som for eksempel består av mye løfting og bæring, kan arbeidsgiver spørre om det er forhold som gjør at arbeidstaker ikke er i stand til dette.
Har du spørsmål om arbeidsrett?
Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.
Les alle spørsmål og svar her!