En ansatt i prøvetid har i utgangspunktet det samme vernet mot oppsigelse etter arbeidsmiljøloven, som ansatte utenfor i prøvetid.

Foto

GCShutter/iStock

Kan vi gå direkte til oppsigelse av en ansatt som er i prøveperioden?

Publisert: 17. februar 2023 kl 08.16
Oppdatert: 17. februar 2023 kl 08.16

­Spørsmål: En av våre ansatte er i slutten av prøvetiden. Vi har vurdert at vedkommende ikke har nådd opp til de kvalifikasjonene vi presiserte at var nødvendig for stillingen i både stillingsutlysning og intervju.

Tiden løper litt fra oss, og vi lurer på om vi kan gå direkte til oppsigelse, ettersom vedkommende fremdeles er i prøveperiode?

Svar: Først ønsker vi å presisere at en ansatt i prøvetid i utgangspunktet har det samme vernet mot oppsigelse etter arbeidsmiljøloven kapittel 15, som ansatte utenfor i prøvetid. Det er likevel stadfestet i rettspraksis at terskelen for å ha saklig grunn til oppsigelse er noe lavere for en ansatt i prøvetid.

Videre oppstiller arbeidsmiljøloven § 15-6 tre mer spesifikke oppsigelsesgrunner, henholdsvis «tilpasning til arbeidet, faglig dyktighet eller pålitelighet». Det høres ut som «faglig dyktighet» er det mest aktuelle oppsigelsesgrunnlaget i deres tilfelle.

Det oppstilles ingen krav til å ha gitt forutgående advarsel eller lignende før en oppsigelse, verken for ansatte i eller utenfor prøvetiden. Arbeidsgiver vil likevel være tjent med å ha gjort den ansatte kjent med vurderingen av at vedkommende ikke strekker til, da for å gi personen mulighet til å forbedre seg.

Ettersom prøvetidens formål er at begge parter får testet ut samarbeidet helt i starten av arbeidsforholdet, og perioden er kort, er det viktig å ha et bevisst forhold til dette fra et tidlig tidspunkt. 

Ved oppsigelse av en ansatt i prøvetid må arbeidsgiver likevel følge saksbehandlingsreglene i arbeidsmiljøloven kapittel 15. Dette innebærer at det må innkalles til og gjennomføres drøftingsmøte etter § 15-1.

Saken fortsetter under annonsen

Forut for møtet må arbeidsgiver belyse hvorfor arbeidsforholdet vurderes avsluttet, slik at den ansatte får anledning til å uttale seg. I tillegg må oppsigelsen tilfredsstille formkravene i § 15-4.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!