Jeg skal for første gang ansatte en arbeidstaker i midlertidig stilling, fordi en fast ansatt skal ut i mammapermisjon.

Foto

nathaphat/iStock

­Kan vi avtale prøvetid på seks måneder med en midlertidig ansatt?

Publisert: 2. juni 2023 kl 08.43
Oppdatert: 2. juni 2023 kl 08.43

Spørsmål: Jeg skal for første gang ansatte en arbeidstaker i midlertidig stilling, fordi en fast ansatt skal ut i mammapermisjon. Vikariatet vil vare i ett år.

Ved utformingen av arbeidsavtalen tar jeg utgangspunkt i avtalene vi bruker for faste ansettelser. I den forbindelse lurer jeg på om det er anledning til å avtale prøvetid på seks måneder med den midlertidige ansatte?  

Svar: Vi viser først til at arbeidsmiljølovens hovedregel er at arbeidstakere skal ansettes fast, jf. arbeidsmiljøloven § 14-9 første ledd. Etter bestemmelsens annet ledd er det på visse vilkår åpnet for å ansette midlertidig. I bokstav b stadfestes adgangen til å ansette midlertidig for "arbeid i stedet for en annen", slik du skal gjøre.

Arbeidsmiljølovens regulering av prøvetid er begrenset. Loven regulerer kun enkelte sider av prøvetidsadgangen i kapittel 15 om opphør av arbeidsforhold. I § 15-3 syvende ledd er det bestemt at det skal gjelde en gjensidig oppsigelsesfrist på 14 dager, med mindre partene skriftlig har avtalt noe annet, eller annet er fastsatt i tariffavtale.

Videre oppstiller § 15-6 en særegen bestemmelse for den ansattes oppsigelsesvern i prøvetiden, og at prøvetid som hovedregel ikke kan avtales å være lenger enn seks måneder.

Loven inneholder ingen grenser for hva slags ansettelsesforhold partene kan avtale prøvetid i. Det er likevel uttrykkelig fastsatt i lovens forarbeider at adgangen til å ansette på prøvetid også gjelder ved tidsbegrenset ansettelse.

I kortere midlertidige ansettelsesforhold vil ikke avtale om prøvetid ha den tiltenkte effekten. For deres tilfelle derimot, der vikaren skal jobbe hos dere i ett år, vil en prøvetidsperiode kunne være hensiktsmessig for å teste ut om vikaren fungerer i stillingen.

Saken fortsetter under annonsen

Svaret på spørsmålet ditt er derfor at dere kan avtale prøvetid på inntil seks måneder med den ansatte som skal vikariere for en annen.