Kan jeg som norsk statsborger lånes midlertidig ut til et selskap i Norge?
Spørsmål: Hei. Jeg er norsk statsborger, men er ansatt i et telecom-selskap i Chile hvor jeg har vært siden 2005. Selskapet er et konsern, og har også et norsk selskap med drift i Norge.
I forbindelse med et større prosjekt i virksomheten har det åpnet seg en mulighet for at jeg kan bli utlånt til det norske selskapet. Det er snakk om et tidsbegrenset oppdrag over 11 måneder, og jeg skal tilbake til Chile når oppdraget i Norge er over.
Jeg har fått med meg at arbeidsmiljøloven har særregler for utplasserte arbeidstakere. Hva går disse reglene ut på, i korthet?
Svar: Hei! Det stemmer at arbeidsmiljøloven § 1-7 har særlige bestemmelser om utsendte arbeidstakere, og som er nærmere utdypet i en egen forskrift. Formålet med reglene er å legge til rette for at alle som arbeider i Norge skal ha norske lønns- og arbeidsvilkår.
Arbeidsmiljøloven § 1-7 første ledd definerer en utsendt arbeidstaker som en arbeidstaker som «i et begrenset tidsrom arbeider i et annet land enn det arbeidsforholdet vanligvis er knyttet til». Utsending av en arbeidstaker anses blant annet å foreligge når «en utenlandsk virksomhet i forbindelse med tjenesteyting sender en arbeidstaker til et forretningssted eller virksomhet i Norge som inngår i konsernet».
Situasjonen du beskriver vil derfor innebære at du omfattes av regelverket om utsendte arbeidstakere. Hvilke nærmere regler som gjelder, reguleres fullt ut av forskrift om utsendte arbeidstakere.
Sentrale regler om arbeids- og ansettelsesvilkår følger av forskriftens § 3, som angir en rekke bestemmelser i arbeidsmiljøloven som også skal gjelde for den utsendte arbeidstakeren, uansett hvilket lands rett som for øvrig regulerer arbeidsforholdet, og uavhengig av utsendingsperiodens varighet.
Vi vil kort redegjøre for noen av de mest sentrale arbeids- og ansettelsesvilkårene som følger av forskriftens § 3.
Arbeidsmiljølovens regler om arbeidstid vil for eksempel gjelde fullt ut for deg. Sentralt her vil være lovens hovedregel om alminnelig arbeidstid (ni timer i løpet av 24 timer og 40 timer i løpet av sju dager) og reglene om overtid og kompensasjon.
For øvrig skal arbeidstidsordningen være slik at arbeidstakerne ikke utsettes for uheldige fysiske eller psykiske belastninger. Videre vil du kunne ha krav på minstelønn dersom du jobber i en bransje med allmenngjort tariff. Andre sentrale rettigheter er ferie og feriepenger etter den norske ferieloven, skriftlig arbeidskontrakt, et sikkert og forsvarlig arbeidsmiljø, herunder rett til et arbeidsmiljø fri for diskriminering, og rett til permisjon i enkelte situasjoner.
Det er videre viktig å være oppmerksom på at de norske rettighetene som beskrevet over, bare gjelder dersom du ikke allerede er omfattet av gunstigere arbeids- og ansettelsesvilkår ved avtale mellom deg og din arbeidsgiver, eller av Chilensk rett. Arbeidsmiljølovens rettigheter er altså minimumsrettigheter.
Ved såkalt langvarig utsending, det vil si der utsendingens faktiske varighet overstiger 12 måneder (med mulighet for ytterligere 6 måneders forlengelse), skal alle de arbeidsrettslige reglene i Norge gjelde for deg som arbeidstaker, med unntak av reglene om stillingsvern, konkurranseklausuler og supplerende yrkesbaserte pensjonsordninger.
Også regelverket om varsling, det vil si arbeidstakers mulighet til å varsle om kritikkverdige forhold på en formalisert måte og med et forsterket vern, vil gjelde.
Det er arbeidsgiver som har ansvar for å overholde regelverket, og gjengjeldelse mot utsendt arbeidstaker som går til rettslige eller administrative skritt mot arbeidsgiver for å ivareta sine rettigheter etter lov og forskrift, er forbudt.
Har du spørsmål om arbeidsrett?
Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.
Les alle spørsmål og svar her!