Etter folketrygdloven kan arbeidstaker som har fylt 67 år ta ut alderspensjon, og denne alderen er derfor gjerne omtalt som pensjonsalderen.

Foto

Kan en 67-åring fortsette i en jobb som krever fysisk arbeid?

Publisert: 20. februar 2023 kl 08.10
Oppdatert: 20. februar 2023 kl 12.17

Spørsmål: Vi har en ansatt som fyller 67 år i mai. Han har gitt uttrykk for at han ønsker å arbeide videre, og vi er i utgangspunktet positive til det.

Vi må likevel gjøre en nærmere vurdering, da arbeidet som utføres dels er av fysisk karakter. Av den grunn må vi vurdere om han faktisk egner seg til å fortsette i jobben. Hvordan er regelverket her?

Svar: Etter folketrygdloven kan arbeidstaker som har fylt 67 år ta ut alderspensjon, og denne alderen er derfor gjerne omtalt som pensjonsalderen. Det er imidlertid arbeidsmiljøloven § 15-13a som regulerer opphør av arbeidsforholdet grunnet alder.

Av første ledd fremgår at den alminnelige aldersgrensen for arbeidstakers oppsigelsesvern er 72 år. Bestemmelsen innebærer en rett for arbeidsgiver til å bringe arbeidsforholdet til opphør ved fylte 72 år.

Motsetningsvis har den ansatte i utgangspunktet rett til å arbeide hos dere frem til fylte 72 år. Merk at bestemmelsen ikke oppstiller en plikt for den ansatte til å fratre ved fylte 72 år, arbeidsgiver må aktivt gå til opphør av arbeidsforholdet.

Arbeidsgiver kan imidlertid fastsette en lavere aldersgrense enn 72 år dersom det er nødvendig av hensyn til helse eller sikkerhet, eller dersom det praktiseres en bedriftsintern aldersgrense.

Begge tilfeller må i tillegg være saklig begrunnet og ikke uforholdsmessig inngripende. Nevnte regler følger av arbeidsmiljøloven § 15-13 a annet til fjerde ledd.

Saken fortsetter under annonsen

Dersom dere skal etablere og praktisere en bedriftsintern aldersgrense, må den gjøres kjent for arbeidstakerne, praktiseres konsekvent og arbeidstaker må dessuten ha rett til en tilfredsstillende tjenestepensjonsordning.

En slik aldersgrense kan dessuten ikke fastsettes lavere enn 70 år. Før en slik aldergrense innføres må dette drøftes med de tillitsvalgte.

Ettersom dere beskriver arbeidet som utføres som delvis fysisk, vil muligens også det andre alternativet være aktuelt. Unntaket er imidlertid beskrevet som en snever unntaksregel i forarbeidene.

Dette kan begrunnes i at en fastsatt lavere aldersgrense kan vurderes å innebære aldersdiskriminering, samt forskjellsbehandling av ansatte, all den tid lavere aldersgrense ikke nødvendigvis fastsettes for alle arbeidstakerne.

En lavere aldersgrense etter denne regelen må derfor være godt begrunnet i hensyn til krav til helse og sikkerhet på arbeidsplassen. Alternativet «helse» er ment å verne arbeidstakeren, mens «sikkerhet» er ment å hensynta omgivelsene. Det er ikke fastsatt en nedre aldersgrense, hvilket innebærer at dette må vurderes konkret.

Merk også reglene i femte til syvende ledd, som er viktige regler i en eventuell prosess forut for opphør av arbeidsforhold grunnet alder. I helt korte trekk innebærer dette at arbeidstakeren må varsles skriftlig minst 6 måneder før fratreden og før dette skal man så langt det er mulig etablere en dialog om temaet.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!