Kan arbeidsgiver bestemme når jeg tar ferie?

Publisert: 2. mai 2023 kl 09.47
Oppdatert: 2. mai 2023 kl 09.47

Spørsmål: Arbeidsgiver har gitt meg beskjed om at jeg må avvikle fire uker ferie sammenhengende i sommer.

Jeg har mer lyst til å spare i hvert fall én uke ferie til høsten. Kan arbeidsgiver pålegge meg å ta fire uker sammenhengende ferie i sommer?

Svar: Ferietid og fastsetting av ferie reguleres av ferieloven. Det følger av loven at arbeidsgiver plikter å drøfte fastsetting av ferietid med de ansatte, men ved uenighet er det arbeidsgiver som avgjør tiden for ferieavvikling.

Ved krav fra arbeidstaker, må arbeidsgiver informere om feriefastsettingen senest to måneder før ferien skal avvikles. Hvis planen er at du skal avvikle ferie i juli, er arbeidsgiver innenfor denne fristen.

Arbeidstaker har samtidig også noen krav etter loven, herunder at hovedferien på 18 virkedager gis i den såkalte hovedferieperioden fra 1. juni til 30 september, og at restferien på syv virkedager gis samlet innenfor ferieåret.

Det kan fremstå som om dette vil være oppfylt av den ferietiden du har fått tildelt, ettersom denne skal tas samlet i fire uker i sommer.

Saken fortsetter under annonsen

Etter en ferieavvikling på fire uker i sommer, vil du ha én gjenstående feriedag etter ferielovens bestemmelser. Dette er fordi loven gir rett til ferie i 25 virkedager, der også virkedager i ferien som etter arbeidstidsordningen likevel ville vært fridager for deg som arbeidstaker vil inngå og regnes som en virkedag (typisk søndager).

Du kan likevel sjekke om dere har avtalt en ekstra ferieuke i arbeidsavtalen din, eller om dette f.eks. følger av tariffavtale som selskapet er bundet av.