Illustrasjonsfoto av ung kvinne i et jobbintervju

Forbered deg på vanlige spørsmål som kommer i jobbintervjuer. 

Foto

Istock / sturti 

Jobbintervjuet | Hvordan svare på spørsmålet «Hva er dine styrker og svakheter?»

Publisert: 3. mai 2023 kl 10.45
Oppdatert: 3. mai 2023 kl 10.47

Noen spørsmål går igjen i jobbintervjuer. Du kan blant annet regne med å få spørsmål om hvorfor du har lyst til å jobbe i akkurat denne bedriften eller organisasjonen. En annen gjenganger er spørsmål om dine styrker og svakheter.

Hvis du søker en lederjobb, kommer kanskje ikke spørsmålet direkte, men dette er noe en potensiell arbeidsgiver gjerne vil vite mer om.

Joel Schwartzberg - som jobber med lederkommunikasjon i en stor amerikansk organisasjon og har skrevet en bok om hvordan man spisser budskapet sitt i kommunikasjon - skriver i et innlegg hos Harvard Business Review om hvordan han mener man kan svare på spørsmålet om sterke og svake sider.

Han anbefaler å styre unna klassiske, generelle svar, og minner om at selv spørsmålet i utgangspunktet handler om dine sterke sider så handler dette minst like mye om arbeidsgiverens behov.

Schwartzbergs tips er å svare på en måte som gjør at kunnskapen og ferdighetene dine fremstår som relevante og tydelige. Dette er hovedpoengene hans:

  • Konsentrer deg om de kvalifikasjonene som er listet opp i stillingsbeskrivelsen.
     
  • Beskriv dine egne sterke sider opp mot de ønskede kvalifikasjonene. Vær så spesifikk som du kan. Eksempel: Hvis ´kommunikasjonsferdigheter´ er ønsket, fortell at du har holdt foredrag og presentasjoner.
     
  • Når du forteller om sterk side, følg opp med et eksempel fra det virkelige liv hvor du brukte akkurat dette. Fortell også om hva slags innvirkning / betydning det hadde, og hvor godt du liker å jobbe på denne måten.

Når det kommer til de svake sidene, så er kunsten å unngå klisjéne og gi et ekte svar - men samtidig passe på at du ikke saboterer deg selv.

Schwartzberg anbefaler å bytte ut «svakhet» med ordet «utfordring», samt å velge ut utfordringer som det ikke er så vanskelig å gjøre noe med gjennom opplæring. Noen typiske ferdigheter det er mulig å lære seg, er dataanalyse, presentasjonsferdigheter og programvare.

Det kan være lurt å velge en utfordring som ikke er et kjerneområde i stillingens ansvarsområde, beskrive konsekvensene som små og også si noe om at du har lyst til å forbedre deg på området.

Saken fortsetter under annonsen