Ikke bare en dyd av nødvendighet: Holdningsendring om seniorer er reell
«Aldersgrensen» for når norske ledere begynner å nøle med å innkalle kandidater til intervju på grunn av alder er 59 år. Det er to år mer enn i 2021, viser den årlige undersøkelsen fra Senter for seniorpolitikk, «Norsk seniorpolitisk barometer».
Og selv om 59 år er langt under aldersgrensen i Arbeidsmiljøloven, som er 72 år, ses dette på som positivt – arbeidslivet setter mer pris på seniorer enn tidligere.
Unnlater å svare
Men det viser seg at ganske mange som svarer på «seniorbarometeret» unnlater å svare på akkurat dette spørsmålet om «nøling på grunn av alder». De to forskerne, Anne Skevik Grødem og Ragni Hege Kitterød ved Institutt for samfunnsforskning, ønsket å finne ut årsaken til hvorfor så mange – rundt 18 prosent – kviet seg for å svare på akkurat dette spørsmålet. De ville med andre ord se om de kunne finne nye svar ved å studere «det usagte».
Årsakene til de manglende svarene kunne være tre, mente forskerne:
-
Det kunne være helt tilfeldig.
-
Det kunne bunne i en negativ holdning til seniorer som lederne ikke ønsket å «vise fram»
-
Eller omvendt: lederne kunne ha en positiv holdning til seniorer, slik at selve spørsmålet om fra hvilken alder man ville nøle med å ansette, rett og slett lite relevant.
Ved å analysere hvilke andre svar de aktuelle «tause» lederne hadde gitt ellers i undersøkelsen, kom forskerne fram til en konklusjon:
Det er absolutt ikke gitt at ledere flest mener arbeidstakere er «urekkruterbar» i en alder av 59. De fleste som ikke hadde besvart spørsmålet om «nøling for å innkalle til intervju» hadde unnlatt å svare fordi de i utgangspunktet hadde en positiv holdning til å rekruttere seniorer.
Funnene «tyder på at lederes holdninger til å ansette eldre arbeidssøkere kan være mer sammensatte enn det man ofte kan få inntrykk av, og at en betydelig andel av dem som avviser å svare på spørsmål om det finnes en alder der en kvalifisert arbeidssøker er ‘for gammel’ til å kalles inn til jobbintervju, har positive holdninger til eldre arbeidstakere», skriver de to ISF-forskerne.
Barriere mot å rekruttere seniorer
Det er Senter for seniorpolitikk som står bak Seniorpolitisk barometer.
Direktør Kari Østerud, mener at det faktisk er en holdningsendring på gang.
− Det er tydelig at de fleste arbeidsgivere er veldig fornøyde med de seniorene de allerede har ansatt. Det fremgår av Seniorpolitisk barometer og andre kartlegginger. Skepsisen til seniorer kommer som oftest når det handler om å rekruttere nye medarbeidere. Og her har mange fortsatt en barriere, som det med jobbes videre med å bryte ned, sier hun til Dagens Perspektiv.
− Men vi ser en liten holdningsendring i positiv retning. Det viser jo både Seniorpolitisk barometer og ISF-forskernes analyse, fortsetter Østerud.
Det er klart dette er litt konjunkturavhengig, men jeg tror likevel vi også ser en reell holdningsendring
Dyd av konjunkturstyrt nødvendighet?
Arbeidslivet preges av konjunkturer. I dag er det mangel på kompetanse, og jakten på arbeidskraften er knallhard. Under den siste lille oljekrisen i 2014, var det motsatt. Da økte ledigheten, og statistikkene viste ifølge Kari Østerud at forholdsmessig flere seniorer enn andre mistet jobben.
− Så hvor mye av den endringen vi ser om seniorer nå er en faktisk holdningsendring og hvor mye er basert på at arbeidsgivere ikke har noe valg? Det er jo kompetansetørke over nesten hele linja?
− Det er klart dette er litt konjunkturavhengig, men jeg tror likevel vi også ser en reell holdningsendring. Det har vært jobbet mye med å få flere i jobb og at seniorer skal stå i jobb lenger. Det vi ser nå, tror jeg er et resultat av det. Og det er veldig bra, for holdningsendringer er jo mer stabile enn konjunktursvingninger. Håpet er at dette vil vare over tid, sier Kari Østerud.