Hvordan beregner man sykepenger?
Spørsmål: Jeg har nettopp overtatt ledelsen for et mindre selskap, og ønsker å utføre prosesser grundig og korrekt. Jeg vet blant annet at det finnes mange regler om sykepenger, og lurer spesifikt på hvordan disse beregnes?
Svar: Regler om ytelser til arbeidstaker ved sykdom finner du i folketrygdloven kapittel 8. Kapittelet er omfattende og består av mange bestemmelser. Vi fremhever derfor de viktigste for ditt spørsmål her.
Til arbeidstakere skal det ytes sykepenger med 100% av sykepengegrunnlaget, jf. § 8-16. Sykepengegrunnlaget beregnes ut ifra arbeidstakers "aktuelle månedsinntekt", se § 8-28.
Bestemmelsen gjelder for den såkalte arbeidsgiverperioden, hvor arbeidsgiver utbetaler sykepenger til arbeidstaker de første 16 kalenderdagene dersom nærmere bestemte vilkår er oppfylt (§§ 8-18 og 8-19). Beregning av sykepengegrunnlaget vil likevel fastsettes på samme måte når trygden (NAV) yter sykepenger, jf. § 8-30.
Arbeidstakers aktuelle månedsinntekt beregnes som utgangspunkt etter vedkommendes gjennomsnittlige arbeidsinntekt de siste tre kalendermånedene før arbeidstakeren ble arbeidsufør. Lovlig fravær vil ikke inngå i gjennomsnittsberegningen. Med lovlig fravær menes blant annet lovbestemt ferie, avspasering eller permisjon i opptil 14 dager.
Videre oppstiller § 8-29 hvilke inntekter som inngår i beregningen av arbeidstakers aktuelle månedsinntekt. Det er inntekten som er rapportert til a-ordningen som er utgangspunktet for beregningen, dvs. lønn og annen godtgjørelse som er resultat av arbeidstakers arbeidsinnsats.
Eksempler på inntekter som ikke inngår i beregningen, er lønn for overtid, feriepenger, bilgodtgjørelse, diettgodtgjørelse og andre godtgjørelser som skal dekke utgifter i forbindelse med utførelse av arbeidet.
Sykepengegrunnlaget beregnes per år, og kan ikke overstige seks ganger grunnbeløpet, jf. § 8-10. Dette innebærer at loven setter et tak på årlig sykepengegrunnlag. Folketrygdens grunnbeløp er i dag på kr. 111.477, slik at det årlige taket på 6G utgjør kr. 668.862.
For at arbeidstaker skal få søknad om sykepenger hos NAV behandlet, må arbeidsgiver sende inntektsopplysninger til NAV. Det anbefales derfor at arbeidsgiver sender inn relevante opplysninger så snart det blir klart at den ansatte vil forbli sykemeldt utover arbeidsgiverperioden, og må søke om sykepenger fra NAV.
Har du spørsmål om arbeidsrett?
Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.
Les alle spørsmål og svar her!