Den ansatte fortalte at hun har fått beskjed fra sin lege om at hun ikke lenger kan jobbe med det daglige arbeidet hennes, på grunn av noen tester som har blitt gjort.

Foto

skynesher/iStock

Hva kan vi gjøre når en gravid ansatt ikke kan utføre servitørjobben sin?

Publisert: 24. januar 2023 kl 09.53
Oppdatert: 24. januar 2023 kl 09.53

­Spørsmål: En ansatt hos oss har nylig informert oss om at hun er gravid i uke 10. Vi driver innen service-bransjen, og hun jobber til daglig som servitør.

Den ansatte fortalte at hun har fått beskjed fra sin lege om at hun ikke lenger kan jobbe med det daglige arbeidet hennes, på grunn av noen tester som har blitt gjort. Vi har ikke noe administrativt arbeid å tilby henne som et alternativ, og det er veldig tidlig i svangerskapet. Hvordan kan vi løse dette?

Svar: Hei! En arbeidstaker som er gravid har for eksempel rett til permisjon i inntil tolv uker under svangerskapet, jf. arbeidsmiljøloven § 12-2. Ettersom den ansatte hos dere kun er i uke 10, gjenstår det i så fall mange uker som ikke dekkes av denne permisjonsretten.

Den ansatte kan også ha krav på svangerskapspenger etter folketrygdloven § 14-4. Vilkårene for dette er at den gravide «etter bestemmelser i lov eller forskrift blir pålagt å slutte i sitt arbeid fordi hun er gravid», og arbeidsgiver ikke har mulighet til å «omplassere henne til annet høvelig arbeid i bedriften». Det er her viktig at arbeidsgiver foretar en reell vurdering av om det finnes annet arbeid å tilby den ansatte, for å vurdere om det siste vilkåret for svangerskapspenger er oppfylt.

Bestemmelser som pålegger den ansatte å slutte i sitt arbeid på grunn av graviditeten, for å beskytte fosteret, fremgår av forskrift om utførelse av arbeid § 7-4. Det følger av første ledd at arbeidsgiver må sørge for at gravide arbeidstakere omplasseres til annet arbeid dersom «påvirkninger i arbeidsmiljøet kan gi risiko for forplantningsskade på barnet».

Hva som utgjør en forplantningsskade fremgår av forskriften § 1-4 bokstav 18, og vil være opp til den gravides lege å vurdere. Vi går derfor ikke nærmere inn på denne her. Dersom omplassering ikke er mulig etter § 7-4, slik det fremstår å være i deres tilfelle, skal arbeidsgiver dokumentere dette skriftlig. Dette følger av § 7-4 fjerde ledd.

Den gravide ansatte må i så fall selv søke om svangerskapspenger fra NAV, men vil i den forbindelse trenge bekreftelse fra arbeidsgiver på at omplassering ikke er mulig. Vi anbefaler ellers å være delaktig og støttende i den ansattes søknadsprosess til NAV, og at dere viser forståelse for at det kan være krevende ikke å kunne utføre sitt normale arbeid på grunn av graviditet.

Saken fortsetter under annonsen
Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!