Hjemmekontor gjør at vi reiser mindre kollektivt
I studien «No way back? A survey on changes in travel demand post-pandemic in Norway» har Winnie Ma, stipendiat ved Institutt for bygg- og miljøteknikk ved NTNU sett nærmere på om reisevanene våre har endret seg etter pandemien.
Forskerne spurte 360 personer i en mellomstor by i Norge juni 2021. Da hadde mange fått sine første vaksinedoser, og livet begynte så smått å vende tilbake til normalen. Dette var noen måneder før den første gjenåpningen i september 2021.
Deltakerne skulle oppgi hvor enige eller uenige de var i en rekke påstander for aktivitetsnivået deres under pandemien. De ble også spurt om hvilket nivå de ventet å ligge på etter pandemien.
Slik ville forskerne finne ut hvordan visse aktiviteter ble erstattet, og om reisevanene vil endre seg i fremtiden når folk har prøvd ut de nye vanene. Noen av endringene kan se ut til å bli varige.
Hjemmekontor i framtiden
– De som har muligheter for det, ser for seg at hjemmekontor og digitale møter blir en del av den nye normalen også i tida etterpå. Derfor kan vi vente færre arbeidsreiser i tida fremover. Det blir interessant å se om bruken av hjemmekontor gir en betydelig effekt på utflating av trafikktopper i morgen- og ettermiddagsrushet, sier Trude Tørset, professor ved Institutt for bygg- og miljøteknikk ved NTNU i en artikkel på Gemini.no.
For mange er det sosiale aspektet ved arbeidsplassen viktig, og mange savnet dette under pandemien. Undersøkelsen viser at arbeidstakere som deltok i digitale kaffepauser og lignende, ser for seg å bruke hjemmekontor oftere også i fremtiden.
Fra 12. mars 2020 ble vi sittende hjemme mye av tida. Vi fikk nye vaner. Måtte vi noe sted, valgte vi gjerne vekk kollektive transportmidler fordi vi ville unngå folkemengder.
For noen av oss er hjemmekontor noe vi vil fortsette med i tida framover også, viser en ny undersøkelse fra NTNU. Det får følger for kollektivtransporten.
– En av fem sier de kommer til å bruke kollektive transportmidler mindre i framtida enn det de gjorde før pandemien, sier Winnie Ma, stipendiat ved Institutt for bygg- og miljøteknikk ved NTNU i samme artikkel på Gemini.no.
Dette stemmer godt med passasjertallene for kollektivtransporten i 2022. De ligger på 78 til 85 prosent av tallene for 2018.
– Men det er fortsatt ikke lenge siden vi var midt i pandemien, så det blir interessant å se utviklingen i kollektivbruk de neste årene, sier Ma.