Hjemme bra, men kontoret best
Dette kommer frem i en undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Entra og Epicenter.
Norstat har undersøkt hvordan vi påvirkes av den hybride arbeidshverdagen. I undersøkelsen ser man tydelige sammenhenger mellom digital samhandling og arbeidsmiljø, kompetansedeling og kompetanseutvikling.
Én dag hjemme holder for de fleste
Til tross for at pandemien rokket ved hvordan vi jobber og bruker kontoret, viser undersøkelsen at det vanligste er å jobbe hjemme én dag i uka (34 % av de spurte), tett fulgt av de som aldri jobber hjemmefra (31 % av de spurte). Ca. 2 av 10 jobber hjemme to dager i uka, mens det er kun 6 % som jobber 4 eller flere dager per uke.
Selv om de fleste jobber hjemme i liten grad, svarer halvparten av de spurte at de har full frihet til å bestemme både når og hvor mange dager i uka de jobber hjemme. 3 av 10 svarer at de kan bestemme når, men ikke hvor mange dager de kan jobbe hjemme.
Et spesielt interessant funn ifølge Entra er at de som har størst frihet til selv å velge hvor og hvor ofte de skal jobbe fra andre steder enn kontoret, oftere enn andre likevel foretrekker å jobbe på kontoret.
At «bortekontoret er viktig, vises i undersøkelsen ved at
-
65 % svarer at kontoret har blitt et viktigere sted for å møte mennesker
-
76 % svarer at kontoret bidrar til å bygge en sterk bedriftskultur
-
Nesten 6 av 10 synes det er kjedelig når mange kollegaer jobber hjemmefra og de selv er på kontoret
Tilretteleggelse
Men også selve tilretteleggelsen av kontorarbeidsplassen er viktig for trivselen. De med et godt tilpasset kontor har et bedre arbeidsmiljø enn de som har et lite eller litt tilpasset kontor. Av alle spurte svarer 67 % at de har et svært godt arbeidsmiljø. Av de med et godt tilpasset kontor/arbeidsplass svarer hele 84 % at de har et svært godt arbeidsmiljø. Kun 42 % av de med et mindre tilpasset kontor svarer det samme.
Maria Hope i Entra jobber med rådgivning om fremtidens arbeidsplass. Hun mener at svarene fra de 1000 respondentene, som alle jobber på kontor, viser at vi fortsatt trenger å møtes fysisk.
– Undersøkelsen stemmer godt overens med våre erfaringer. Det å møtes fysisk bidrar til å styrke alt fra kunnskapsdeling til lojalitet og bedriftskultur. Blant arbeidsgiverne som tok drastiske steg i forbindelse med pandemien, er flere i ferd med å reversere disse og ønsker sine ansatte tilbake igjen på arbeidsplassen, sier hun.
Rekruttering
I likhet med svært mange andre undersøkelser viser også denne at mange virksomheter opplever det som svært vanskelig å rekruttere talent til sin organisasjon. 25 % av de spurte er tydelige på dette. Faktisk viser undersøkelsen at 85 % av norske arbeidstakere ville ha vurdert å takke nei til en jobb dersom kontoret ikke innfrir deres krav eller forventninger.
Undersøkelsen viser videre at de som faktisk har en godt tilpasset arbeidsplass i mye større grad opplever at det er enklere å rekruttere riktig personale.
Nils Brede Moe er sjefforsker ved Sintef. Han mener norske bedrifter må ta hensyn til nye måter å arbeide på slik at kontoret møter kravene de ansatte har og nye måter å samhandle på.
– Mange jobber i ulike team på tvers av organisasjonen og vi løser stadig flere oppgaver i digitale møter. Dette krever en annen tilnærming til utforming og plassbruk på kontoret siden vi både skal jobbe konsentrert og samhandle i ulike team. Forskningen viser at folk vil ha en fysisk arbeidsplass der de kan bygge nettverk og styrke det sosiale. Tilfredsstiller ikke kontoret medarbeidernes forventninger, velger flere å jobbe hjemmefra, noe som igjen går utover den viktige spontane kommunikasjonen i organisasjonen, sier Moe.
Lyst til å lese mer?
Dagens Perspektiv er en abonnementsavis. Men vi skjønner at det kan sitte langt inne å ta det siste steget – «å dra kortet».
Derfor kan du jo prøve oss gratis et par måneder?
Klikk her, så får du to utgaver av vårt månedsmagasin i postkassen hjemme, og direkte tilgang til alt innhold på nett de neste 8 ukene.
Og, du blir heller ikke teppebombet av innpåslitne selgere i etterkant.