Har Arbeidstilsynet kompetanse til å pålegge oss tvangsmulkt?
Spørsmål: Arbeidstilsynet var på tilsyn på hotellet vårt den 20. februar og fattet vedtak 24. mars 2023 om at vi måtte oppfylle fem pålegg som følge av brudd på arbeidsmiljøloven.
Disse bruddene mener de å ha avdekket under tilsynet 20. februar. Arbeidstilsynet satt frist for oppfylling av påleggene til 2. april 2023, og som vi mener å ha etterkommet innen fristen.
Vi har nå mottatt nytt brev fra tilsynet hvor de skrier at de kun anser ett av fem pålegg som oppfylt, og varsler om tvangsmulkt. Påleggene som ikke anses som oppfylt knytter seg til overtidsbetaling, oversikt over arbeidstid og innkvartering av arbeidstakere.
Har Arbeidstilsynet kompetanse til å pålegge oss tvangsmulkt? Hva er de eventuelle konsekvensene dersom vi ikke imøtekommer påleggene, etter deres vurdering? Vi mener jo selv at alle forholdene som ble påpekt, er ryddet opp i før fristpåleggets utløp.
Svar: Hei! Reglene om Arbeidstilsynet fremgår av arbeidsmiljøloven kapittel 18, og som blant annet fastsetter at Arbeidstilsynet «tilsyn med at lovens bestemmelser blir overholdt». Arbeidstilsynets virkemidler følger særlig av § 18-6. I bestemmelsens første ledd første setning står det at tilsynet «gir de pålegg og treffer de enkeltvedtak ellers som er nødvendige for gjennomføringen...» av lovens bestemmelser.
Dersom pålegg ikke oppfylles, gir arbeidsmiljøloven tilsynet rettslig grunnlag for å ilegge forskjellige sanksjoner. Disse sanksjonene er blant annet tvangsmulkt (dagbot) frem til pålegg er oppfylt, stansing og overtredelsesgebyr. Arbeidstilsynet har videre kompetanse til å pålegge hel eller delvis stans av virksomheten inntil påleggene oppfylles, jfr. § 18-8.
Forutsetningen for at Arbeidstilsynet kan fatte vedtak om tvangsmulkt, er at et eller flere ilagte pålegg ikke er oppfylt innen fristen tilsynet har satt. For å kunne ta stilling til gyldigheten av påleggene og eventuell tvangsmulkt, må de enkelte forholdene som påleggene knytter seg til, vurderes nærmere.
Dersom dere er uenige i grunnlaget for tilsynets pålegg, anbefaler vi å søke juridisk bistand. Det er videre lurt å kontakte Arbeidstilsynet for å be om fristutsettelse for retting av forholdene. Fristutsettelse er ikke noe virksomheten har krav på, men som kan gis etter Arbeidstilsynets skjønn.