Har ansatte krav på lønn for et obligatorisk toukers kurs?
Spørsmål: Hei! Vi er et renholderselskap med ca. 30 ansatte som vasker offentlige og private bygg. Vi har en ordning ved nyansettelser som innebærer at kandidater må gjennomføre et kurs før de tiltrer, som en del av introduksjonen.
Kurset er ulønnet, og varer i to uker. Kurset er både teoretisk og praktisk, og skal gjøre de ansatte i stand til å vaske på en tilfredsstillende måte. Kurset omfatter en generell innføring i renholdsyrket og inkluderer temaer som utstyr, pH verdier og kjemi, og ulike metoder.
Flere av kundene våre stiller som krav at de ansatte har gjennomført et slikt kurs. Kurset er altså nødvendig for å kunne arbeide for våre kunder.
Praksisen vår er at alle kandidater som har blitt "godkjent" på intervju, og som deretter gjennomfører kurset, blir ansatt. Etter intervjuene mottar kandidatene en mail hvor de blir ønsket velkommen til selskapet, og med informasjon om kurset.
HR har nå mottatt krav om lønn fra en gruppe ansatte som har gjennomført kurset. De mener at de må få betalt for disse to ukene. Vi er uenig i dette, og har tydelig kommunisert forutsetningen for arbeid hos oss, og at kurset er ulønnet. Har de ansatte et krav her?
Svar: Hei! Utgangspunktet er at partene i et arbeidsforhold står relativt fritt til å avtale de nærmere vilkårene som skal gjelde for arbeidsforholdet.
Arbeidsmiljølovens regler vil likevel sette grenser for hva som bindende kan avtales mellom arbeidsgiver og en arbeidstaker. Etter arbeidsmiljøloven § 1-8 er en arbeidstaker enhver som utfører arbeid i annens tjeneste, og en arbeidsgiver enhver som har ansatt en arbeidstaker for å utføre arbeid i sin tjeneste.
Etter arbeidsmiljøloven § 1-9 kan loven ikke fravikes ved avtale til ugunst for arbeidstaker, med mindre dette er særskilt fastsatt. Dersom dere er bundet av en tariffavtale, må dere undersøke om det er bestemmelser i tariffavtalen som regulerer situasjonen nærmere. Nedenfor har vi lagt til grunn at det ikke gjelder noen tariffavtale for forholdet.
Beskrivelsen over reiser to spørsmål. For det første om det kan sies at det allerede forelå et ansettelsesforhold mellom de aktuelle arbeidstakerne og dere som arbeidsgiver ved gjennomføring av kurset, slik at kurset vil anses som arbeidstid. Dersom svaret på dette spørsmålet er bekreftende, er det videre et spørsmål om de ansatte har krav på lønn.
Et lignende saksforhold har tidligere blitt behandlet av lagmannsretten i 2021, hvor retten kom frem til at de ansatte hadde et lønnskrav for opplæringen.
I vurderingen av om de enkelte ansatte skulle regnes som ansatte fra første dag, gjorde lagmannsretten en avtalerettslig vurdering av hva som var blitt kommunisert mellom partene før opplæringskurset. I saken fikk det stor betydning for lagmannsrettens konklusjon at de ansatte hadde fått en mail som ønsket de ansatte velkommen i selskapet.
Dette ga ifølge lagmannsretten inntrykk av at de allerede var fast ansatt, til tross for den klare kommuniserte forutsetningen om godkjent kurs. Lagmannsretten la i tillegg vekt på at selskapets praksis var fast ansettelse ved gjennomføring og godkjenning av kurset.
I avgjørelsen la retten vekt på at kurset ble avholdt i arbeidsgivers regi og under arbeidsgivers instruksjoner, og at arbeidstakerne ikke hadde noe reelt valg mellom å delta eller ikke. Opplæringen var, slik som i deres situasjon, en nødvendig forutsetning for å kunne utføre arbeidsoppgavene.
Selv om kurset ble gjennomført i begge parters interesse, la lagmannsretten til grunn at arbeidstakerne hadde stått til selskapets disposisjon gjennom hele kurset. Til slutt la retten vekt på at kurset ikke uten videre ville kunne kvalifisere for arbeid hos andre lignende arbeidsgivere.
På bakgrunn av avgjørelsen, er det oppsummeringsvis en rekke momenter som tilsier at de ansatte i deres situasjon vil anses for å ha vært ansatt fra første dag, og at ansettelsesforholdet ikke først begynte ved godkjent kurs. Vi har likevel ikke tilstrekkelig informasjon til å konkludere endelig i deres sak.
Ved en eventuell konklusjon om fast ansettelse fra dag en, blir det videre spørsmål om de ansatte hadde krav på lønn. Arbeidsmiljøloven regulerer i utgangspunktet ikke spørsmålet om lønnsplikt. Dersom arbeidskontrakten gir rett til lønn i arbeidstid, vil svaret være at de ansatte har krav på lønn for kursene.