Målfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup.

Målfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup.

Foto

ManpowerGroup

Fortsatt høy etterspørsel etter arbeidskraft i norsk næringsliv

Publisert: 29. juni 2023 kl 08.15
Oppdatert: 29. juni 2023 kl 08.15

­– Bedriftene vil gjerne ansette, men sliter med å finne de riktige folkene. Det er en kamp om den rette kompetansen, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup i en melding på selskapets hjemmesider.

Hvert kvartal gjennomfører bemanningsselskapet ManpowerGroup en arbeidsmarkedsundersøkelse blant norske bedrifter. De har spurt 765 bedriftsledere om de skal bemanne opp, ned eller uendret.

Til tross for usikkerhet og høyere renter er optimismen i norsk næringsliv fortsatt høy. For tredje kvartal forventer 41 prosent av bedriftene å oppbemanne, mens 15 prosent skal nedbemanne. Det gir en netto bemanningsøkning på pluss 26 prosent. 

Det er en nedgang på fem prosentpoeng fra andre kvartal, men etterspørselen er fremdeles høy.

Ifølge Brath bekrefter arbeidsmarkedsundersøkelsen en pågående trend som de har sett over tid.

– Det blir stadig dyrere å drive business i Norge og bedriftene er kostnadsbevisste. Samtidig er det stadig færre som finner den kompetansen de trenger, uttaler hun, og fortsetter:

– ManpowerGroup har siden 2010 undersøkt kompetansemangelen i norsk næringsliv. De siste årene har kompetansemangelen skutt i været. Bare siden 2018 har den doblet seg. Selv under pandemien så vi at kompetansemangelen økte, selv om bemanningsutsiktene falt. Det er en alvorlig utvikling som vi må ta på alvor.

Saken fortsetter under annonsen